Joe Biden amerikai elnök szombaton Európába érkezik, hogy részt vegyen a legfejlettebb országokat tömörítő G7-ek és a csúcstalálkozóján.

US President Joe Biden addresses media representatives during a press conference  at NATO Headquarters in Brussels on March 24, 2022. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Fotó: THOMAS COEX / AFP

A G7 vezetőinek találkozójára június 26-28-án kerül sor a dél-németországi Garmisch-Partenkirchen melletti Elmau kastélyban, a NATO-csúcsot június 28-30-án tartják Madridban. Mindkét esemény egyik kiemelt témája várhatóan az Ukrajna körüli helyzet lesz. A G7-ek vezetői arról is egyeztetnek, hogy miként lehet tovább fokozni a nyomást Oroszországra. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindkét csúcstalálkozón felszólal videokapcsolaton keresztül. 

Biden a tervek szerint kétoldalú megbeszélést folytat Olaf Scholz német kancellárral, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel és VI. Fülöp spanyol királlyal. Kijevi megálló nem szerepel az elnök tervei között. 

A csúcstalálkozó másik központi témája az energia lesz. Amerikai közlés szerint a felek megvitatják az orosz olaj- és gázfüggőség csökkentését, valamint az Oroszország energiaexportból származó nyereségének mérséklését célzó lépéseket. Washington szerint a G7 vezetői „maximális kárt akarnak okozni” az orosz hatóságoknak, és „minimalizálni akarják a negatív következményeket a világ többi részére”. Emellett a G7 vezetői megvitatják a világban emelkedő elleni küzdelmet, a klíma- és egészségügyet, a gazdasági kérdésekben való együttműködést. 

Biden június 28-án érkezik Madridba.

A NATO-csúcs résztvevői jóváhagyják a szövetség új stratégiai koncepcióját.

Washington szerint Oroszország ebben a dokumentumban elsődleges fenyegetésként lesz megjelölve. A csúcs résztvevői várhatóan új kötelezettségvállalásokat jelentenek be a haderők európai telepítésével kapcsolatban a NATO védelmi és elrettentő képességeinek megerősítése érdekében. 

A NATO-csúcstalálkozó másik témája Finnország és Svédország csatlakozása a szövetségéhez.

Helsinki és Stockholm májusban küldte el NATO-tagság iránti kérelmét, de Tayyip Erdogan török elnök akkor azt mondta, hogy Ankara addig nem támogatja a két északi ország NATO-ba való felvételét, amíg nem határozzák meg a terrorszervezetekkel, különösen a PKK-val szembeni magatartásukat. Az amerikai hatóságok viszont továbbra is bíznak abban, hogy Ankara enged és a szövetségen belül konszenzus születik.

Tízezer rendőr vigyáz majd Szijjártó Péterre és kollégáira a jövő héten

Madridban találkoznak a katonai szövetség képviselői, a spanyol főváros lázasan készül a fogadásukra.