Június 28-30 között Madridban gyűlnek össze a NATO-tagországok képviselői, Magyarországot ezúttal is Szijjártó Péter képviseli majd. A magyar külgazdasági és külügyminiszter már csütörtökön a közelgő találkozóra készült, Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett telefonon, ahogy erről a közösségi oldalán is beszámolt. Az El País című spanyol napilap mindeközben arról cikkezett, hogy a helyiek is a NATO-csúcsra készülnek: a madridi hatóságok megerősítik a város biztonságát, fokozzák az ellenőrzéseket. 

A spanyol információs szolgálatok három különböző típusú fenyegetést azonosítottak, ezek kivédésére összpontosítják figyelmüket – közölte az ország belügyminisztere. Fernando Grande-Marlaska szerint egyrészt a külföldi dzsihadista terrorfenyegetésekre, másrészt az erőszakos, belföldi rendszerellenes csoportosulások fenyegetéseire, harmadrészt pedig az Oroszországból érkező kibertámadások lehetőségére készülnek, bár konkrét fenyegetést egyelőre sehonnan nem kaptak.

Pensioners, wearing series La Casa de Papel costumes, gather for protest in Spain
A államok képviselőinek biztonságára tízezer rendfenntartó vigyáz majd Madridban június 28 és 30 között.
Fotó: BURAK AKBULUT / Anadolu Agency via AFP

 

A NATO-csúcs idejére nem módosítják az országos terrorfenyegetettség szintjét, amely 2015 júniusa az ötfokozatú skála négyes szintjén áll, de a kormány fontolóra vette a határellenőrzések ideiglenes visszaállítását a csúcstalálkozó idejére. A hivatalos közlés szerint 2400 csendőr mellett az országos rendőrség 6550, valamint a helyi rendőrség 1200 emberét vezénylik ki Mardid utcáira. A NATO-országok képviselőire a spanyol hatóságok mellett saját biztonsági szolgálataik is vigyáznak majd. A csúcstalálkozó helyszínét levegőből is őrzik majd: a tervek szerint a spanyol légierő F18-as vadászgépei őrzik a spanyol főváros feletti légteret, és a Madrid, valamint a környező tartományok felett ideiglenes légtérzárat is bevezethetnek.

Madridban legutoljára 1997-ben rendeztek NATO-csúcsot, a spanyol belügyminiszter szerint a mostani csúcstalálkozó védelme annál sokkal erősebb lesz, de még a spanyol király (akkor még trónörökös) VI Fülöp esküvőjére sem készültek akkora elánnal, mint a mostani NATO-értekezletre.