Szijjártó Péter azt írta: pünkösdhétfőn sajnos újra megállapítható, hogy a mai napig a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, aminek borzalmas példája a nigériai Owo városában elkövetett terrortámadás, amelyben vasárnap legalább 50, pünkösdöt ünneplő katolikus hívet gyilkoltak meg.

Hozzátette, hogy Magyarországnak, mint egy ezer éve keresztény országnak, erkölcsi kötelessége ilyenkor fellépni, és bár a megtörtént borzalmakat nem teszi semmissé, de egy rendkívüli gyorssegéllyel igyekszik hozzájárulni a tragédiában érintett közösség mielőbbi talpra állásához.

Azerbaijan Baku Energy Forum
Fotó: Sputnik via AFP

A miniszter tudatta, hogy a Hungary Helps programban 

Magyarország azonnali, 10 millió forintos felajánlást küld a Ondói Római Katolikus Egyházmegyének,

amelyet a kenyérkereső nélkül maradt családtagok, árvák ellátására és kórházi kezelésekre fordítanak majd.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország a legmélyebben elítéli Xavéri Szent Ferenc templomban történt támadást, amely ismét bebizonyította, hogy mára a keresztény közösségek váltak a terrorszervezetek kiemelt célpontjává.

A támadás vasárnap történt Nigéria dél-nyugati részén. A terroristák az Ondo állambeli Owo városának Szent Ferenc katolikus templomát vették célba, amikor a hívők pünkösd vasárnapján összegyűltek - mondta Ogunmolasuyi Oluwole törvényhozó.

Fotó: AFP

Legalább 50-en meghaltak a támadásban, a halottak között sok gyermek is volt.

Egyelőre nem tisztázott, hogy ki állt az egyház elleni támadás mögött. Míg Nigéria nagy része biztonsági problémákkal küzd, Ondo állam Nigéria egyik legbékésebb tagállamaként ismert. A térségben azonban a farmerek és a pásztorok közötti erőszakos konfliktus egyre inkább elharapódzik.

A nigériai biztonsági erők nem válaszoltak azonnal arra a kérdésre, hogy miképpen történt a támadás, vagy hogy vannak-e nyomok a gyanúsítottakról.

Owo mintegy 345 kilométerre keletre fekszik az ország legnagyobb városától Lagostól.