Vasárnap rendezték meg New York-ban a Pride idei felvonulását, amelyen a hírek szerint több tízezren voltak kíváncsiak. A vidám menet a Washington Park közelében egy pillanat alatt felbolydult. Több százan menekültek fejvesztve, miután egy a parkban fellőtt tűzijáték hangját tévesen fegyverropogásnak hallottak. A pánikszerűen menekülő felvonulók egymást taposták, és megpróbáltak a környékbeli mellékutcákba behúzódni 

New York-i rendőrség később közleményt adott ki, amelyben jelezték: NEM volt lövöldözés a Washington téri parkban vasárnap. A vizsgálatunk megállapította, hogy a felvonulók által hallott hang egy a parkban fellőtt tűzijáték hangja volt.

New York City Pride March 2022
A New York-i Pride a második legnagyobb ilyen jellegű felvonulás az Egyesült Államokban. A San Francisco-i Pride azonban ennél is több érdeklődőt vonz minden évben. A melegfelvonulást a koronavírus járvány kitörése óta most először tartották meg.

Fotó: John Nacion / NurPhoto via AFP

 

Tolongás és pánik alakult ki a hétvégén a San Francisco-i melegfelvonuláson is, ahol szintén lövöldözést jelentettek, bár a kivonuló rendőrség sem áldozatokat, sem szemtanúkat nem talált a helyszínen, és gyanúsítottja sincs. A New York-i kollégáikhoz hasonlóan a San Francisco-i rendőrök is közleményben próbálták nyugtatni a közösséget. Azt írták: a vizsgálatuk szerint megalapozatlan volt a bejelentés, ennek ellenére a felvonulás környékére erősítést küldtek. Egy a helyszínen lévő újságíró mikroblogján azt írta:

Az emberek sikítoztak, rohangáltak és azt kiabálták, hogy lőnek.