A Magyar Energiaital-szövetség tiltakozik minden, az energiaitallal kapcsolatban megjelenő valótlan vagy feltételezéseken alapuló hír, valamint a koffein kettős mérce szerinti megítélése ellen. A koffein élettani hatása nem termékfüggő, mindenben, amiben megtalálható, ugyan azt a hatást váltja ki – írja a szövetség az MTI Országos Sajtószolgálatához (OS) eljuttatott közleményében. 

Fotó: Vémi Zoltán/VG

Hangsúlyozzák, hogy a koffein egy élénkítő hatású vegyület, amely megtalálható többek között a kávéban, energiaitalban, teában, kólában, csokoládéban és számos táplálékkiegészítőben is. Kiemelték, körülbelül ugyanannyi 80 mg koffein van:

  • egy csésze presszókávéban,
  • 1 doboz (250 ml) valódi energiaitalban,
  • 1 palack (1 liter) kólában.

Ha valaki pedig érzékeny a koffeinre, akkor szinte biztos, hogy ezzel tisztában is van, és nem iszik sem sem kávét, sem energiaitalt, sem teát, sem kólát, illetve koffeintartalmú gyógyszert sem szed.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 66,5 ezer emberen végzett kutatása bizonyította, hogy egy egészséges felnőtt biztonsággal fogyaszthat el naponta 400 milligrammot nem meghaladó koffeinmennyiséget, ami napi 5 doboz energiaitalnak vagy 5 csésze presszókávénak felel meg.

A szövetség kiemelte: gyerekeknek nem ajánlott sem a kávé, sem az energiaital, sem a kóla fogyasztása. Hangsúlyozták, minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital biztonságos élelmiszer, amelynek minden összetevője a csomagoláson fel van tüntetve, így a bevitt koffeinmennyiség is ellenőrizhető.

Pokoli száguldás

Az energiaitalok népszerűségét más sem bizonyítja jobban, mint hogy szikszói energiaital-gyártó óriás, a Hell nettó árbevétele tavaly is 34 százalékkal nőtt, ezzel elérve a 92,65 milliárd forintot. A robusztus bővülés mögött a belföldi értékesítés 25, illetve az 41 százalékos meglódulása állt, ezzel az előbbi már 38,15, az utóbbi pedig 54,5 milliárdot hozott a konyhára.

Az EFSA 2011-es, 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10–18 éves korosztály 68, a felnőttek 30, míg a 10 év alatti gyermekek 18 százaléka fogyaszt energiaitalt. 

A koffein-túladagolás tünetei: erős hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham.

Korábban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011 novemberétől 2015 szeptemberéig 379 olyan viselkedési zavart, megbetegedést, rosszullétet regisztrált, amelyek energiaital-fogyasztással volt összefüggésbe hozható, ezek 75 százalékában 18 év alatti fiatalok voltak érintettek. A rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosító szerekkel, például alkohollal, altatóval, nyugtatóval, esetleg kábítószerrel.