Ukrajna őrizetbe vett egy magas rangú kormánytisztviselőt és egy gazdasági vezetőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy állítólagos orosz kémhálózat tagjai – közölte kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Reuters beszámolója szerint.

Ai,(artificial,Intelligence),Concept.,Communication,Network.
Fotó: Shutterstock

A biztonsági szolgálat a miniszteri kabinet titkárságának egyik magas rangú tisztviselőjeként és az üzleti érdekképviseletnek számító Kereskedelmi és Iparkamara egyik osztályvezetőjeként azonosította a gyanúsítottakat, akiket nem nevezett meg. A Telegramon közzétett közleményükben azt írták, hogy „többlépcsős speciális műveletet” hajtottak végre az állítólagos kémek semlegesítésére. 

Ezek a tisztviselők különböző információkat adtak át az ellenségnek a védelmi képességünk állapotától kezdve az államhatáron zajló intézkedéseken át az ukrán rendfenntartók személyes adataiig

– írták. 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint Oroszország a megszerzett információ fontosságától és minősítésétől függően 2000 és 15 000 dollár közötti összeget fizetett a gyanúsítottaknak feladatonként. Az egyik férfi azt mondta, összesen 33 000 dollárt kapott a tevékenységéért, a másik pedig 27 000 dollárt.

Az egyikük, akinek a fedőneve „Kirejev” volt, azt állította, hogy 2016 óta működött együtt az oroszokkal, a másikuk állítólag 2019 óta tette ezt.