Rekordméretű áradások miatt – 34 év óta először nem fogad látogatókat az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Park – számolt be a The National News. Cam Sholly parkfelügyelő közölte, hogy hétfőn a nemzeti park öt bejáratát lezárták, miután a heves esőzések és a hóolvadás áradásokat idéztek elő, és szerdáig biztosan zárva marad. Hozzátette, hogy

 a parkot csak akkor nyitják újra, ha az árvíz apadt, és a nemzeti parkot ért károkat is felmérték.

A Yellowstone folyó hétfőn 4,2 méternél tetőzött, ami megdöntötte az 1918-ban felállított 3,5 méteres rekordot – jelentette a meteorológiai szolgálat. A légifelvételek által készített videók és fényképek földcsuszamlást, elmosott hidat és az áradások által elöntött utakat mutattak.

Harmincnégy éve nem volt precedens a Yellowstone Nemzeti Park lezárására.Fotó: AFP

Az esőzések éppen a nyári turistaszezon kezdetén idején érkeztek: június a Yellowstone egyik legforgalmasabb hónapja, amely a több mint hárommillió látogatóból álló éves látogatóhullám kezdetét jelzi. A még mindig leolvadó és a hegyekről lezúduló hó különösen kedvezőtlen helyzetet teremtettek a heves esőzésekhez.

Ez olyan áradás, amilyet még soha életünkben nem láttunk 

– mondta  Cory Mottice, a montanai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Nem érkezett azonnali jelentés sérültekről, a park montanai területéről azonban tucatnyi kempingezőt kellett evakuálni.

A Yellowstone az Egyesült Államok egyik legnagyobb nemzeti parkja, 899 116 hektáros területével nagyobb, mint Rhode Island és Delaware államok együttvéve. A park területének nagyja Wyoming északnyugati sarkában található, de kiterjed Montana és Idaho államokra is. 

Az Egyesült Államok más részein rekord magas hőmérsékleti értékek várhatók: Illinois, Indiana, Arkansas, Alabama és számos más amerikai állam egyes részein túlzott hőségre vonatkozó figyelmeztetést adtak ki. A tudósok szerint az éghajlatváltozás felelős az egyre intenzívebb és gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségekért, köztük a viharokért, aszályokért, árvizekért és erdőtüzekért is.