Közélet

Silókat építene az ukrán–lengyel határra Amerika

Az ukrán gabonakivitel továbbra is nagyon hiányzik a világpiacról.

Ideiglenes silók épülhetnek végig az ukrán határon, többek között Lengyelországban, hogy segítsék az ukrán gabona kivitelét az országból, megelőzve ezzel a globális élelmiszerválság további súlyosbodását – mondta a The Guardian információi szerint kedden egy szakszervezeti gyűlésen Joe Biden.

A becslések szerint mintegy 20 millió tonnányi gabona rekedt Ukrajnában a háború kezdete óta, ami számos országot éhínséggel fenyeget. Az orosz invázió kezdete óta az ukrán gabonakivitel számára kulcsfontosságú kikötők blokád alatt állnak, sőt azóta mind a két fél el is aknásította azokat, miközben 84 külföldi tulajdonú hajó sem tudja felszedni a horgonyt.

(AUSTRALIA OUT) A bumper winter harvest and high grain prices cap an extraordinarily buoyant year for the rural sector. The beginning of the Wheat Harvest for New South Wales.  Pic shows a A wheat crop is siphoned from a silo to a road train on a farm in the Riverina, New South Wales, 19 November 2001.  (Photo by Tanya Lake/Fairfax Media via Getty Images via Getty Images)
Fotó: Tanya Lake / Getty Images

A jelentős diplomáciai erőfeszítések ellenére egyelőre nem sikerült az ukrán gabonát kiszabadítani, hiszen annak kivitele mindig hajóval történt a kevésbé megbízható közúti és vasúti szállítás helyett. Mivel erre most nincs lehetőség, Biden vasúton szeretné a kivitelt megoldani, azonban a különböző vasúti nyomtáv problémákat okozhat, ezért lehet szükség a silókra.

Szerdán a lengyel agrárminiszter, Henryk Kowalczyk azt közölte, hogy ezeknek a silóknak a felépítése 3-4 hónapig tarthat, míg korábban Lengyelország arról számolt be, hogy mintegy havi 1,5 millió tonnával tudja növelni az ukrán gabonaszállításokat, ám a további növekedéshez már újabb logisztikai beruházásokra van szükség. Ezeknek lehetnek részei az amerikai elnök által javasolt silók is, ahol a gabonát a tovább szállításig tárolni lehetne.

Múlt hónapban az Afrikai Unió vezetője figyelmeztetett katasztrofális következményekre a fekete-tengeri kikötők orosz blokádja miatt.

 

fekete-tengeri blokád gabona gabonaexport ukrán gabonaexport
Kapcsolódó cikkek