A fegyvertartást és -eladást szabályozó amerikai jogszabályok szigorítását kezdeményezte Joe Biden elnök csütörtökön, reagálva arra, hogy a közelmúltban számos fegyveres ámokfutást követtek el az országban.

US First Lady Jill Biden looks on as US President Joe Biden arrives to deliver remarks in the Roosevelt Room of the White House in Washington, DC, on May 24, 2022, after a gunman shot dead 18 young children at an elementary school in Texas. - US President Joe Biden on Tuesday called for Americans to stand up against the country's powerful pro-gun lobby after a gunman shot dead 18 young children at an elementary school in Texas."When, in God's name, are we going to stand up to the gun lobby," he said in an address from the White House."It's time to turn this pain into action for every parent, for every citizen of this country. We have to make it clear to every elected official in this country: it's time to act." (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: STEFANI REYNOLDS / AFP

 

Hivatalában, a washingtoni Fehér Házban beszélve az elnök arra szólította fel a kongresszust, hogy találjon megoldást a fegyvereladások korlátozására.

Javasolta a legveszélyesebb támadó kézifegyverek forgalmazásának tilalmát, valamint azt, hogy emeljék meg a fegyverhez jutás korhatárát 21 évre.

Sürgette a vásárlók alaposabb ellenőrzését is, különösen esetleges büntetett előéletük vagy pszichológiai problémáik feltárását, továbbá hangoztatta annak fontosságát is, hogy a fegyverhez jutók számára kötelezővé tegyék a veszélyes eszközök biztonságos tárolását.

Mennyi vérontást kell még tétlenül eltűrnünk?

– tette fel a kérdést. Felhívta a figyelmet arra, hogy

az elmúlt két évtizedben több amerikai iskolás gyermek halt meg lőfegyverektől, mint amennyi rendőr és katona szolgálat közben.

A demokrata párti Biden bírálta a szenátus republikánus többségét amiatt, hogy nem kíván foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, támogatását fejezte ki viszont a kongresszus azon tagjainak – republikánusoknak és demokratáknak egyaránt –, akik keresik a módját, hogy előrelépjenek a fegyvertartás ügyében. 

Felmérések szerint az amerikai felnőtt lakosság közel egyharmadának van lőfegyvere.

Az elmúlt hetekben is több súlyos fegyveres ámokfutás volt az országban. A múlt heti texasi iskolai vérontásban 19 általános iskolás gyermek és két tanár vesztette életét. Egy héttel azt megelőzően egy buffalói élelmiszerüzletben nyitott tüzet egy 18 éves fiú, tíz halottat hagyva maga után. Szerdán pedig Oklahomában egy kórházban négy embert ölt meg egy fegyveres.