A túlélők érintésre melegek voltak, a raktérben jelentősen felszökött a testhőmérsékletük. San Antonioban nyáron forróság van, hétfőn a hőmérők higanyszála elérte a 39,4 fokot is. Az előzetes vizsgálatok szerint az áldozatok hőgutába vagy hőkimerültségbe haltak bele – írta meg a BBC. A város 250 kilométerre van az amerikai-mexikói határtól. San Antonio felé visz az embercsempészek egyik fő útvonala.

Ezeknek az embereknek volt családja és valószínűleg csak egy jobb élet reményében szöktek át az Egyesült Államokba. Ez egy szörnyű tragédia

– mondta az eset kapcsán San Antonio polgármestere.

Local priests from the San Antonio Archdiocese stand near the scene where a tractor-trailer was discovered with migrants inside outside San Antonio, Texas on June 27, 2022. - At least 46 migrants were found dead June 27, 2022 in and around a tractor-trailer that was abandoned on the roadside on the outskirts of the Texas city of San Antonio. (Photo by Sergio FLORES / AFP)
Fotó: Sergio FLORES / AFP

A tűzoltók helyi idő szerint este hat órakor érkeztek a helyszínre, miután egy névtelen bejelentést kaptak.

Senki nem úgy jön reggel dolgozni, hogy egy teherautónyi halottat talál a nap végén

– mondta a városi tűzoltóparancsnok. Hozzátette, hogy a kamionban, amit a sofőr magára hagyott nem volt sem működő légkondicionáló, sem ivóvíz. Annyit már tudni, hogy a kórházba szállított túlélők között két guatemalai is van, a többi áldozat nemzetisége viszont még nem derült ki. Az ügyben három embert őrizetben tartanak, a nyomozást a szövetségi ügynökök végzik.

Nem messze a helytől, ahol a kamiont megtalálták egy fatelep működik. Edward Reyna, a telep egyik biztonságiőre akkor tudta meg mi történt, mikor megérkezett az éjszakai műszakba. Elmondása szerint nem lepte meg a dolog és azt is hozzátette, hogy már számon sem tudja tartani, hány migránst látott már a környéken vonatokról leugrálni. San Antonio külvárosában gyakran fordul elő, hogy a határon átszökött embereket itt veszik fel az embercsempészek.

Biztos voltam benne, hogy előbb, vagy utóbb valaki megsérül. Az embercsempészek nem törődnek ezekkel az emberekkel

– mondta Reyna. Hasonló tragédia már fordult elő San Antonioban, csak nem ekkora mértékben. 2017-ben 10 halottat találtak egy traktor utánfutóján egy Walmart parkolójában. A város déli felén nem sokan élnek, roncstelepek és fejlődő területek vannak. Két autópálya is itt fut keresztül, ami összeköti San Antoniot Texas határmenti településeivel. Ezek az adottságok kiváló terepet biztosítanak az embercsempészeknek, egy kamion könnyen észrevétlen tud marad, ameddig vár az érkező migránsokra.

A first responder walks through the scene where a tractor-trailer was discovered with migrants inside outside San Antonio, Texas on June 27, 2022. - At least 46 migrants were found dead June 27, 2022 in and around a tractor-trailer that was abandoned on the roadside on the outskirts of the Texas city of San Antonio. (Photo by Sergio FLORES / AFP)
Fotó: Sergio FLORES / AFP

A bevándorlás jelentős probléma még mindig az Egyesült Államokban.

Májusban rekord számú, 239 ezer okmányok nélküli migránst vette őrizetbe, akik Mexikó felül érkeztek az országba. 2021 egészében szintén rekord számú, 1,73 millió határsértőt tartóztattak le a hatóságok.

A közép-amerikai szegénység és erőszak elől menekülők hatalmas összegeket képesek fizetni az embercsempészeknek, hogy átjussanak az Egyesült Államokba. Az elmúlt években több tragédia is történt, de egyik sem volt akkor mértékű, mint a hétfői eset.