Jelenleg Luhanszk térségében dúlnak a legkeményebb harcok az ukrán elnök szerint – írja az Al Jazeera.

A Luhanszk régió, ahol a kulcsfontosságú Szeverodonyeck városában és a környező területeken dúlnak a harcok, „jelenleg a legkeményebb terület” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki hozzátette azt is, hogy éppen ezért a hadsereg megerősíti a védelmet az oroszok „brutális és cinikus” tüzérségi támadásaival szemben.

Zelenszkij szerint az oroszok minden racionális megfontolás nélkül pusztítanak és gyilkolnak, ezzel is azt mutatva a parancsnokságnak, hogy nem állnak meg.

Fotó: y Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Szeverodonyeckben az ukrán védők eddig tartani tudták a külvárosban lévő Azot vegyi üzemet, azonban több megszólaló is azt mondta, hogy a várost az orosz erők „rommá változtatják”.

Ez katasztrófa. Ágyúkkal, rakétavetőkkel, nagy kaliberű fegyverekkel lövik az állásainkat

– mondta Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió kormányzója. 

A Hajdaj által adott tájékoztatás szerint 568 civilnek adtak menedéket az üzemben, köztük 38 gyermeknek. Moszkva jelenleg a luhanszki régió mintegy 95 százalékát tartja ellenőrzése alatt. A kormányzó azonban úgy vélekedett, hogy az orosz csapatok nem fogják egyhamar megszerezni a luhanszki térséget.

Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn azt mondta, Oroszország úgy tervezi, hogy csapatai június 26-ig elérik a luhanszki régió közigazgatási határait. Hajdaj viszont azt mondta, az addig hátralévő idő alatt ezt a célt teljesíteni lehetetlenség.