A külföldön élő filippínók könyveket halmoznak fel, hogy a Fülöp-szigeteken 21 évig uralkodó korábbi elnök, Ferdinand Marcos emlékét megőrizzék. A könyvesboltokat azt követően rohamozták meg, hogy Marcos fia nyerte meg a választásokat május 9-én – számolt be róla a CNN.

Az ifjabb Ferdinand Marcos még egyszer sem ismerte el nyilvánosan és sosem kért bocsánatot az apja vezetése alatt történő emberi jogi visszaélésekért, korrupcióért, lopásokért, emiatt sokan attól félnek, hogy megpróbálja majd átírni a történelmet.

Az ettől való félelem nem teljesen alaptalan, az újdonsült elnök maga is több olyan nyilatkozatot tett, ami miatt felmerülhet a történelemhamisítás szándékának vágya. 2020-ban, miközben az elnökválasztásra készült, egy fórumon kijelentette, hogy szeretné átdolgozni azokat a tankönyveket, amelyek szülei embertelen rezsimjét tárgyalják, mert nem szeretné, ha hazugságokat tanulnának az iskolákban a gyerekek. 

New Philippine President Ferdinand Marcos Jr. (C) waves to supporters as his sons look on after being sworn in as the country's new leader, during the inauguration ceremony at the National Museum in Manila on June 30, 2022. (Photo by Ted ALJIBE / AFP)
 Az ifjabb Ferdinand Marcos (középen) apja nyomdokaiba lépne
Fotó: Ted Aljibe / AFP

Emberi jogi csoportok szerint a 21 évig tartó Marcos-rezsim idején több tízezer polgárt börtönöztek be, kínoztak vagy gyilkoltak meg a kormány bírálása miatt. Később feleségét, Imeldát is bűnösnek találták korrupció ügyében.

Marcos korábban arra kérte a világot, hogy ne a szülei tettei és családi háttere alapján, hanem a saját cselekedetei szerint ítéljék meg őt. A június 30-i beiktatási beszédében azonban méltatta édesapja tevékenységét, szerinte egy kormányzat sem ért el olyan sikereket az ország függetlensége óta, mint amilyeneket az apja ideje alatt.

Raissa Robles újságíró, a Marcos Martial Law: Never Again című, a Marcos-rezsimet taglaló kötet szerzője elmondta, hogy a világ minden tájáról megkeresték őt, hogy nyomtassák újra a könyvet.

A könyv ára majdnem megduplázódott (...) Nem csak egy-kettőt vesznek, hanem öt-tíz darabot egyszerre

– nyilatkozta.

Almira Manduriao, az Ateneo de Manila Egyetem kiadójának marketingigazgatója elmondta, hogy ifjabb Ferdinand Marcos megválasztása után kezdődött a könyvek iránti keresletnövekedés. Manduriao szerint 

az emberek attól tartanak, hogy a diktatúrával kapcsolatos irodalmat betilthatják az országban. 

Az egyetemi kiadó legalább tíz, a Marcos-diktatúráról szóló kötetének készletét felvásárolták már az olvasók.

Május 11-én az Adarana House Fülöp-szigeteki könyvkiadó 20 százalékkal leértékelte a #NeverAgian csomagba tartozó, Marcos-rezsimmel kritikus hangnemet megütő könyvsorozatot. A következő napokban az előrendelések száma olyan ütemben nőtt, hogy a rendelések kézbesítése hetekig is eltarthat.