Közélet

A gyalogság megerősítésében látják a megoldást az ukránok

Ukrajna legfőbb problémája az Oroszország elleni háborúban a gépesített gyalogság hiánya, vélik a szakértők.

Az erős tüzérséggel ellátott páncélozott járművek hiánya miatt nem tud ellentámadásba lendülni az ukrán hadsereg – jelentette ki Olekszij Aresztovics, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy tévéműsorban, amelyről a KISZó számolt be.

Hozzátette: 

Ukrajna partnerei augusztusra ígérik ezeknek az eszközöknek a leszállítását.

Ukrainian servicemen kneel down as fellow soldiers carrry the coffin of their comrade Oleh Kutsyn, commander of the "Karpatska Sitch" battalion killed during the war against Russia, during a funeral ceremony at Kyiv's "Maidan" Independence Square on June 22, 2022. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Szergej Supinszkij / AFP

Lengyelország már biztosított Ukrajna számára tüzérségi fegyvereket, de Aresztovics szerint még nem érkezett meg az összes. Kifejtette, ha leszállítanák a fegyvereket, az gyökeresen megváltoztatná a front helyzetét.

A tanácsadó emlékeztetett arra is, hogy Franciaország szintén vállalta, hogy páncélozott járműveket szállít Ukrajnának, Kanada pedig már át is adta azokat. Várhatólag augusztus közepe vagy vége felé adják át a nyugati partnerek a következő fegyverszállítmányt.

Ukrainian servicemen fire with a French self-propelled 155 mm/52-calibre gun Caesar towards Russian positions at a front line in the eastern Ukrainian region of Donbas on June 15, 2022. - Ukraine pleaded with Western governments on June 15, 2022 to decide quickly on sending heavy weapons to shore up its faltering defences, as Russia said it would evacuate civilians from a frontline chemical plant. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Fotó: Aris Messinis / AFP

Riasztást adott ki a és az EU az ukrajnai fegyvercsempészet veszélye miatt

Virágzik a feketepiac a fegyverkereskedelemben, a hatóságok nyomkövető rendszerrel szorítanák vissza.

 

gyalogos páncél orosz-ukrán háború ukrán katona katonák
Kapcsolódó cikkek