Az Egyesült Államok „jelentős ajánlatot” tett Oroszországnak, hogy megkönnyítse az ott fogva tartott kosaras, Brittney Griner és a volt tengerészgyalogos, Paul Whelan szabadon bocsátását, jelentette ki szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter – írja az AFP és a Reuters. 

Whelan egy amerikai állampolgár és egykori tengerészgyalogos, akit 2018 decemberében egy moszkvai szállodában vettek őrizetbe, és kémkedés vádjával tartóztattak le. A vádakat következetesen és hevesen tagadta, de 2020 júniusában 16 év börtönbüntetésre ítélték egy perben, amelyet az amerikai tisztviselők igazságtalannak minősítettek.

brittney griner
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

„Néhány héttel ezelőtt jelentős ajánlatot tettünk a tárgyalóasztalra, hogy megkönnyítsük a szabadon bocsátásukat” – mondta egy sajtótájékoztatón az amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy reméli, Lavrovval beszélve előmozdíthatják a folyamatot.

„Kormányaink többször és közvetlenül kommunikáltak erről a javaslatról. Az egyeztetéseket arra fogom használni, hogy személyesen folytassam a megbeszélést, ami remélhetőleg a megoldás felé mozdít el bennünket” – mondta Blinken.

Azt nem volt hajlandó megmondani, hogy mi az Egyesült Államok ajánlata, de a CNN jelentése szerint Washington – a hírek szerint több hónapig tartó belső vita után – felajánlotta Viktor But, az Egyesült Államokban 25 év börtönre ítélt orosz fegyverkereskedő cseréjét egy lehetséges megállapodás részeként, amely a két, Oroszországban fogva tartott amerikai, Brittney Griner és Paul Whelan szabadon bocsátását célozza.

Nem szórakozásból, orvosi tanácsra füvezett a kosarasnő, akit Oroszországban tartanak foglyul

A moszkvai repülőtéren letartóztatott olimpiai bajnok tárgyalásán az ügyvédek szerint ez enyhítő körülmény.