A kábítószer-csempészetről szóló ügyének keddi tárgyalásán Brittney Griner olimpia bajnok kosárlabdázónő ügyvédei amellett érveltek, hogy az amerikai sportoló a nála talált hasisolajat orvosi célból és nem szórakozásból használta, és csak figyelmetlenségből maradt a csomagjában – írja a The New York Times.

A kosaras jogi képviselői szerint Griner – sok más sportolóhoz hasonlóan – a sportsérülések által okozott fájdalmainak enyhítésére használta a kenderszármazékokat, ezért 

arra kérték a bíróságot, ezt enyhítő körülményként vegye figyelembe. 

Beidéztek egy szakértőt is, aki elmondta, hogy a kannabisz az Egyesült Államokban népszerű gyógyír, különösen a sportolók körében. Egy korábbi tárgyalási napon a sportoló védői a receptet is benyújtották, amelyben orvosa ajánlja a szert kezelésként.

US WNBA basketball superstar Brittney Griner holds photographs standing inside a defendants' cage before a hearing at the Khimki Court, outside Moscow on July 26, 2022. - Griner, a two-time Olympic gold medallist and WNBA champion, was detained at Moscow airport in February on charges of carrying in her luggage vape cartridges with cannabis oil, which could carry a 10-year prison sentence. (Photo by Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP)
Fotó: Alekszandr Zemljanicsenko / AFP

Miután a világpolitika viharába keveredett olimpia bajnok korábban bűnösnek vallotta magát, ez a legtöbb, amit a védelem tehet az ügyében. Szerdán a bíróság ismét meghallgatja Griner vallomását is. Az amerikai atléta letartóztatását az Egyesült Államok jogosulatlannak tartja, ugyanakkor a pletykák szerint dolgozik azon is, hogy Amerikában raboskodó orosz foglyokkal cserélje el.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova szerint az amerikai álláspont elfogult és jogellenes, hiszen a drogcsempészet vádjával letartóztatott kosaras sem tagadja a vádakat, és 

Oroszországban az orosz törvényeknek kell megfelelnie, nem a San Franciscóban hatályos szabályoknak. 

Az orosz törvények értelmében pedig Griner akár tíz év börtönt is kaphat.