Zavargások közepette beiktatták Srí Lanka új elnökét, Ranil Vikremeszinghét és kormányának tizenhét tagját pénteken, miután az éjszaka folyamán a rendőrség és a katonaság eltávolította az elnöki hivatal előtt hónapok óta táborozó tüntetőket.

Sri Lakan President Ranil Wickremesinghe (L) swears in Dinesh Gunawardena (R) as Sri Lanka's new Prime Minister, at the prime minister office in Colombo on July 22, 2022. (Photo by AFP)
Ranil Vikremeszinghe beiktatása az elnöki hivatalban, Colombóban, július 22-én. Fotó: AFP

Az új elnök – akinek pénteken Hszi Csin-ping kínai vezető már gratulált is kinevezéséhez – a jelenlegi ciklus végéig, 2024-ig töltheti be a tisztséget.

Hírügynökségi értesülések szerint 300-400 tüntető táborozhatott az elnöki hivatal előtt, akik hónapokkal ezelőtt kezdtek bele a helyszíni demonstrációba,

még az előző elnök, Gotabaja Radzsapaksza és kabinetje ellen tiltakozva. A hivatalnál táborozókat az ünnepség kezdetét megelőzően, az éjszaka folyamán távozásra szólították föl, azonban az eltökélt tüntetők – akik több mint száz napja a hivatal előtt táboroztak – nem akarták elhagyni a helyszínt. 

Sri Lankan anti-government protesters shout slogans in protest against the newly elected president Ranil Wickremesinghe at the president's office, Colombo, Sri Lanka. 20 July 2022 (Photo by Tharaka Basnayaka/NurPhoto) (Photo by Tharaka Basnayaka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Tüntetők az elnöki hivatalnál, Colombo, július 20. Fotó: Tharaka Basnayaka / NurPhoto via AFP

A rendőri beavatkozásban tizennégyen megsebesültek. Őket kórházba szállították, kilenc embert pedig letartóztattak. A rendőrség szóvivője szerint azért volt szükség több mint ezer katonára és rendőrre a tüntetők eltávolításához, mert csak így tudták biztosítani, hogy az elnöki hivatalban zavartalanul folytatódjék a munka. A tiltakozók eredeti táborát felszámolták ugyan a hatóságok, azok azonban a hivataltól mintegy száz méterre ismét letelepedtek. A péntek délelőtti beiktatási ünnepség idejére nagy létszámú biztonsági csapatokat rendeltek ki a miniszterelnöki hivatalhoz. 

Srí Lanka előző elnöke, Gotabaja Radzsapaksza július 13-án elmenekült az országból, lemondólevelét Szingapúrból küldte el.

A 22 millió főt számoló szigetországban március óta folyamatosan zajlanak a tüntetések – két héttel ezelőtt az elnöki és kormányfői rezidenciákat is megrohamozták –, amiért az ország gazdasági csődbe sodródott.

Emiatt nemcsak az alapvető termékek importja szűnt meg, de a benzinkutaknál hosszú órákat állnak sorban az autósok, hogy üzemanyaghoz jussanak. A Vikremeszinghe vezette új kormány céljai között elsősorban a szigetország üzemanyag-állományának helyreállítása, valamint az importkereskedelem fellendítése szerepel. 

Radzsapaksza lemondása után az akkori miniszterelnök, Ranil Vikremeszinghe lett az ügyvezető államfő, aki múlt heti kinevezése után azonnali szükségállapotot hirdetett. A pénteki eskütételi ceremóniát további demonstrációk előzték meg, a tüntetők ugyanis a volt elnök szövetségesét látják az új államfőben.

A demonstrator shouts slogans in front of Police special task force personnel standing guard while blocking a road during a protest march against Sri Lankan President Ranil Wickremesinghe towards the Presidential Secretariat building in Colombo on July 22, 2022. - Sri Lankan security forces demolished the main anti-government protest camp in the capital, evicting activists in a pre-dawn assault on July 22 that raised international concern for dissent under the new pro-West president. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
Fotó: Arun Sankar / AFP

A helyszínre érkező több száz fős tüntető tömeget a katonaság és a rohamrendőrök tartóztatták fel. A szervezők szerint legalább ötvenen megsebesültek, köztük több újságíró, akiket rendőrök vertek meg. Két embert kórházba szállítottak. Az összetűzést követően az elnöki pozícióért is induló ellenzéki politikus, Anura Kumara Disszanajake Twitter-bejegyzésében buzdította követőit: döntsük meg a rezsimet, amely ádáz módon megtámadta a tüntetőket!