Csaknem 1,6 milliárd forint jogdíjat fizet ki hatvannégyezernél is több magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). A zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós, a televíziós sugárzási és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett járandóságokat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjazást. Ezek összege az elmúlt öt évre visszatekintve az idén a legmagasabb.

A rádiós és televíziós játszások alapján az EJI 2022-ben közel 1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki, csaknem 57 ezer előadó részére. A jogdíjfelosztás során több mint 400 ezer különböző felvételt azonosítottak be az iroda munkatársai. 

A legmagasabb kifizetett jogdíj megközelíti a hatmillió forintot, a tíz legmagasabb összegű együttesen 38 milliót tesz ki. Az egy előadó részére kifizetett átlagos jogdíj összege némileg nőtt, az idén megközelíti a 27 ezer forintot.

20210803 BudapestCsík zenekar koncertje a Margit szigeten Presser Gáborral Karácsony Jánossal Fotó: Nagy Zoltán (NZ)Metropol
Fotó: Nagy Zoltán / Metropol


A zenét felhasználó boltok és szálláshelyek adatai alapján az EJI az idén 46 ezer különböző hangfelvétel 115 millió elhangzását dolgozta fel. 

Volt olyan hangfelvétel, amelyet csak 2021-ben harmincötezernél is több alkalommal szólaltattak meg a különböző üzletek és szálláshelyek. Bár összességében az így felhasznált zenék között a magyar felvételek aránya még mindig viszonylag szerény, a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó közül négy volt hazai. 

Az EJI az idén közel harmincmillió forint jogdíjat osztott fel a meghosszabbított védelmi idejű, vagyis az ötven évnél régebbi hangfelvételek után.

A jelentős növekedés hátterében az áll, hogy két nemzetközi hátterű hangfelvétel-előállító sok év jogdíját utólag fizette meg 2022-ben. A jogdíjkezelő 14 ezernél is több felvétel felhasználása után hatezer, ma már kevésbé aktív előadó számára biztosít bevételt. Bár a legmagasabb kifizetett jogdíj megközelítette az egymillió forintot, az eladók többsége ezen a jogcímen csekély bevételre tesz szert.