BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több retró zenét hallgatunk, sokat is keresnek vele a zenészek

Az EJI az idén közel harmincmillió forint jogdíjat osztott fel a meghosszabbított védelmi idejű, vagyis az ötven évnél régebbi hangfelvételek után.

Csaknem 1,6 milliárd forint jogdíjat fizet ki hatvannégyezernél is több magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). A zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós, a televíziós sugárzási és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett járandóságokat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjazást. Ezek összege az elmúlt öt évre visszatekintve az idén a legmagasabb.

A rádiós és televíziós játszások alapján az EJI 2022-ben közel 1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki, csaknem 57 ezer előadó részére. A jogdíjfelosztás során több mint 400 ezer különböző felvételt azonosítottak be az iroda munkatársai. 

A legmagasabb kifizetett jogdíj megközelíti a hatmillió forintot, a tíz legmagasabb összegű együttesen 38 milliót tesz ki. Az egy előadó részére kifizetett átlagos jogdíj összege némileg nőtt, az idén megközelíti a 27 ezer forintot.

20210803 BudapestCsík zenekar koncertje a Margit szigeten Presser Gáborral Karácsony Jánossal Fotó: Nagy Zoltán (NZ)Metropol
Fotó: Nagy Zoltán / Metropol


A zenét felhasználó boltok és szálláshelyek adatai alapján az EJI az idén 46 ezer különböző hangfelvétel 115 millió elhangzását dolgozta fel. 

Volt olyan hangfelvétel, amelyet csak 2021-ben harmincötezernél is több alkalommal szólaltattak meg a különböző üzletek és szálláshelyek. Bár összességében az így felhasznált zenék között a magyar felvételek aránya még mindig viszonylag szerény, a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó közül négy volt hazai. 

Az EJI az idén közel harmincmillió forint jogdíjat osztott fel a meghosszabbított védelmi idejű, vagyis az ötven évnél régebbi hangfelvételek után.

A jelentős növekedés hátterében az áll, hogy két nemzetközi hátterű hangfelvétel-előállító sok év jogdíját utólag fizette meg 2022-ben. A jogdíjkezelő 14 ezernél is több felvétel felhasználása után hatezer, ma már kevésbé aktív előadó számára biztosít bevételt. Bár a legmagasabb kifizetett jogdíj megközelítette az egymillió forintot, az eladók többsége ezen a jogcímen csekély bevételre tesz szert. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.