Politikai tisztogatás Kijevben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tisztogatásba kezdett a kijevi felső vezetésben. Az elnök gyerekkori barátját, Ivan Bakanovot, az ukrán biztonsági szolgálat vezetőjét és Irina Venediktova főügyészt is elmozdította a posztjáról, amiért nem sikerült kiirtaniuk az összes orosz kémet – írta meg a Reuters. Bakanov és Venediktova egyaránt 2019-ben került vezetői pozícióba, amikor a frissen elnökké avanzsált Zelenszkij a közeli ismerőseit ültette a hivatalok élére a korrupció elleni küzdelem érdekében. Most Zelenszkij úgy látja, hogy a barátai öt hónap alatt nem tudták kiszűrni az orosz kémeket a rájuk bízott szervezetekből, így távozniuk kell a posztjukról. Egyelőre csak felfüggesztést kaptak, nem pedig végleges elbocsátást, egy Zelenszkijhez közel álló informátor szerint jelenleg átvilágítás zajlik a két testületben.

This handout photograph taken and released by the Ukrainian presidential press-service on July 5, 2022, shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky as he addresses the opening ceremony of the 26th rank round table of The Economist magazine, from Kyiv. (Photo by Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Az ukrán elnök egy videóüzenetben arról beszélt, hogy

a biztonsági hivatal és az ügyészség több mint 60 tisztségviselőjéről derült ki, hogy titokban Ukrajna ellen dolgozott az oroszok által megszállt területeken.

Az ukrán hatóságok 651 hazaárulási és együttműködési eljárást indítottak a kollaboránsok ellen.

A jelenlegi politikai tisztogatás megerősíteni látszik azokat a korábbi vádakat, miszerint Zelenszkij baráti alapon osztogatta a vezető pozíciókat fiatal és tapasztalatlan ismerőseinek. 

Putyin szerint Oroszország nem fog megtörni a szankciók alatt

Putyin szerint a mai világban lehetetlen mindent körzővel körülrajzolni és hatalmas kerítéssel körülzárni. Mint mondta, Oroszország nehézségei mértékének tudatában, átgondoltan kíván új megoldásokat keresni és a meglévő technológiai eredményeire fog támaszkodni.

Mint tudják, hazánk ellen nemcsak szándékos és célzott korlátozásokat vetettek be, hanem a külföldi csúcstechnológiai termékekhez való hozzáférés gyakorlatilag teljes elzárását is

– fogalmazott az orosz vezető. Hozzátette, hogy ez hatalmas kihívás az országa számára. Mindent egybevéve leszögezte, hogy Oroszország nem fog kétségbe esni és évtizedekre visszaesni úgy, ahogy azt az ellenségei jósolják.

Russian President Vladimir Putin gives a speech at a meeting of advisory council of the Russian parliament in Saint Petersburg on April 27, 2022. (Photo by Alexey DANICHEV / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Alexey Danichev / AFP

Az Egyesült Államok, a G7-országok és az EU az ukrajnai háború kezdete óta több szankciócsomagot is bevezetett Oroszország ellen, egyebek között az államadósság, az energetika, a technológia, a mikroelektronika és a félvezetők tekintetében. Áprilisban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy

a Moszkva elleni szankciók semmissé tették Oroszország 15 év alatt elért gazdasági eredményeit.

Josep Borrell, az EU diplomáciájának vezetője hétfőn hangot adott annak a véleményének, hogy a szankciók következménye jelenleg talán nem túlságosan érezhető, de hosszú távon hatásosnak bizonyul.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője erre reagálva azt hangoztatta, hogy

az oroszellenes szankciók hatását az EU jó néhány lakosa azonnal megérezte.

Szergej Lavrov külügyminiszter korábban úgy vélekedett, hogy az Oroszország elleni szankciókat valószínűleg nem fogják feloldani. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese május végén azt mondta, hogy a korlátozások nagyon hosszú ideig lesznek érvényben, akár évtizedekig is eltarthatnak.