Vasárnap este megjelent az elnöki hivatal honlapján az a rendelet, amelynek értelmében elbocsátják az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetőjét, Ivan Bakanovot, Zelenszkij gyermekkori barátját, valamint Irina Venediktova főügyészt, aki az oroszok által Ukrajnában elkövetett háborús bűnök üldözésére irányuló erőfeszítéseket vezeti – írja a Reuters.

Nyugati diplomaták adnak tanácsot, kit nevezzen ki

A hír megjelenéséig Volodimir Zelenszkij elnök nem indokolta ezeket az elbocsátásokat. Június végén a Politico arról számolt be, hogy Zelenszkij Bakanov leváltásának lehetőségét keresi, aki helyett a háborús időkben alkalmasabb személyt jelölne – legalábbis az elnökhöz közel álló négy tisztviselő és egy nyugati diplomata szerint, aki állítólag ebben a témában is szolgál tanácsokkal Zelenszkijnek.

Sok kijevi politikus azt mondta, hogy Ivan Bakanovnak nem sikerült jó válaszokat adnia a február 24-én kezdődött oroszországi invázió jelentette kihívásokra, és nem tudta megfelelően irányítani hatalmas, több mint 30 ezer ügynökből álló hivatalát. Bakanov 2019-es kinevezését bírálták az ellenzéki pártok, akik szerint a múltja miatt sem alkalmas a fő hírszerzési ügynökség vezetésére.

A Politico forrásai szerint aggodalomra ad okot az SBU több magas beosztású alkalmazottjának az invázió korai óráiban hozott döntése, amelyek a stratégiai fontosságú Herszon város elfoglalásához vezettek március 3-án, mindössze egy héttel azután, hogy Vlagyimir Putyin elindította az inváziót. 

Fotó: Bulent Kilic

Túl könnyen adták fel Herszont?

Szergej Krivorucsko tábornok, a hersoni SBU vezetője utasította tisztjeit, hogy Zelenszkij parancsa ellenére evakuálják a várost, mielőtt az orosz csapatok megrohamoznák. Eközben Ihor Szadokhin ezredes helyettesét, a helyi iroda terrorizmusellenes központjának vezetőjét azzal vádolják a hatóságok, hogy információkat adott az orosz erőknek.

A Politico által idézett ukrán tisztviselők azt mondták, hogy az orosz csapatoknak azért sikerült ilyen könnyen meghódítaniuk Herszont, mert az SBU helyi tisztségviselői nem robbantották fel a Dnyipro folyót átszelő Antonovszkij hidat, amely lehetővé tette az orosz csapatok bejutását a városba.

Egy másik magas rangú tisztviselő, Andrej Naumov dandártábornok, aki az ügynökség belső biztonsági osztályát, a SBU korrupció megelőzésével megbízott egységét vezette, órákkal a február 24-i invázió előtt külföldre menekült.

A radikális diplomatákat váltotta le Zelenszkij

A Nyugat „háborús fáradtságától” tart az ukrán elnök

Rengeteg aranyba került eddig a háború

A Reuters tájékoztatása szerint az ukrán központi bank igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy Ukrajna 12,4 milliárd dollár aranytartalékot adott el Oroszország inváziójának február 24-i kezdete óta. „Azért adjuk el az aranyat, hogy importőreink megvásárolhassák az ország számára szükséges árukat” – mondta Kateryna Rozhkova kormányzóhelyettes a nemzeti televíziónak. Közlése szerint az aranyat nem azért adták el, hogy támogassák a hrivnya árfolyamát.