Megható beszédet mondott hétfőn Kanadában a pápa. Bocsánatot kért azért, ahogyan a katolikus egyház a kanadai őslakosokkal viselkedett. Tiszteletét egy indián fejdísz viseletével fejezte ki. A katolikusok az 1800-as évek végétől egészen 1996-ig drasztikus módszerekkel kényszerítették rá a kereszténységet az őslakosokra. 

Több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Felszámolták a kultúrájukat, és a társadalom peremére taszították őket

– írja a BBC.

Pope Francis wears a headdress presented to him by Indigenous leaders at Muskwa Park in Maskwacis, Alberta, Canada, on July 25, 2022. - Pope Francis will make a historic personal apology Monday to Indigenous survivors of child abuse committed over decades at Catholic-run institutions in Canada, at the start of a week-long visit he has described as a "penitential journey." (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A bentlakásos iskolák falai között legalább 3000 gyermek halt meg bántalmazás vagy éheztetés következtében.

A pápa beismerte, hogy a kereszténység nevében elkövetett tettek a gonoszságig fajultak, és nem szabadott volna megtörténniük. A gyarmatosítást úgyszintén elítélte. A megbánó szavakat tettek is kísérték. A pápa kezdeményezte, hogy a még élő károsultak és leszármazottaik támogatásban részesüljenek. Az eseményen több túlélő és indián törzsfőnök is részt vett, és értékelték a gesztusát.

Kanadában az őslakos népek a lakosság 5 százalékát teszik ki. 

Ferenc pápa Putyinnal is beszélni akar, abban bízik, hogy a látogatása előremozdíthatja a békekötést.

Sürgősen tenni akar a békéért a pápa, Kijevbe és Moszkvába utazik

A Vatikán lehetségesnek tart egy pápai látogatást Kijevbe augusztusban.