Lezárták a kínai Vuhan egyik külvárosi kerületét, mivel koronavírus-fertőzötteket találtak a területen. 2020 óta először vezettek be ilyen intézkedést a városban, ahol a járvány elkezdődött. Több mint két évvel ezelőtt, az akkor még ismeretlen tüdőgyulladásos betegség megjelenésekor a települést lezárták, de a kór így is elterjedt az egész világon.

Ezen a héten kedden Vuhan Csienhszia kerületét zárták le a hatóságok a vírus terjedése miatt – írta meg a Bloomberg. Ezután felszólították a kerület egymilliós lakosságát, hogy maradjanak az otthonaikban. A tömegközlekedést leállították, és jelen állás szerint három napra minden szórakozóhelyet bezárattak. A korlátozások eddig csak egy kerületre vonatkoznak, de a döntés több mint valószínű, hogy aggodalmat vált majd ki az egész városban. A 11 milliós népességű Vuhanba a nagy karantén óta visszatért az élet a normális kerékvágásba.

A medical worker gets a swab sample from a resident to test for the Covid-19 coronavirus in Wuhan in China's central Hubei province on February 22, 2022. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: STR / AFP

Kína még mindig ragaszkodik a zéró-Covid-politikához. Az emberek mozgásának korlátozása és a tömeges tesztelés továbbra is napi jelenség az országban. Ezt annak ellenére fenntartja a vezetés, hogy az eddigi ismeretek szerint a koronavírus új, fertőzőbb variánsait ezekkel a módszerekkel már nem igazán lehet féken tartani. Kedden, Vuhan ismételt részleges lezárásának napján országszerte 604 fertőzöttet találtak, egy nappal korábban 868-at.

Jelenleg a figyelem Sencsenre összpontosul. A déli gyártási központban július 19. óta négy új fertőzöttről számoltak be. A betegség ismételt megjelenése miatt Kína legnagyobb cégei közül néhánynál elrendelték, hogy a működésüket hét napra zárt rendszerekbe korlátozzák, hogy a járvány ne kezdjen el újra terjedni. Sokan ismét aggódni kezdtek az ellátási láncok újabb zavarai miatt, ezek közé tartozik az iPhone-t előállító Foxconn és az olajgyártó Cnooc.

A város önkormányzata arra kérte száz legnagyobb vállalatát, hogy a tevékenységüket csak azokra az alkalmazottaikra korlátozzák, akik a gyárak közelében élnek és egyáltalán nem érintkeznek az üzemeken vagy az irodákon kívüli emberekkel. Ezzel együtt azt is kérik a cégektől, hogy csökkentsék a gyártó és a nem gyártó személyzet közötti interakciót a fertőzések csökkentése érdekében.

A sencseni tisztviselők kedden azt mondták, hogy a járványt az ellenőrzésük alatt tartják, a legtöbb esetet korán izolálják. Ennek ellenére a betegség terjedésére számítanak. Az egyik egészségügyi tisztviselő szerint a koronavírus ismételt megjelenése a határokon túlról érkezőkhöz köthető.