Magyarország és Izrael a jövőben együttműködik az autó- és motorsport, valamint az ezzel kapcsolatos innovációk fejlesztésében – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter egy keddi online szemináriumon.

Az eseményen hangsúlyozta: abban bízik, hogy a két ország közötti együttműködés hatására nemcsak a technikai sportágakba tudnak betörni, hanem a mindennapi életben is használható innovációkat fejleszthetnek.

Több nagy autógyártónak is van Magyarországon üzeme, nagy megtiszteltetés, hogy az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki is minket választott, illetve hogy Debrecen mellett a BMW is építkezik

– jelentette ki Palkovics László.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A miniszter kiemelte, Magyarországon van az egyik legkülönlegesebb, minden nagy gyártó által előszeretettel használt tesztpálya, valamint a Forma–1-es Magyar Nagydíjnak otthon hungaroringi versenypálya mellett egy olyan, a motorsport fejlesztését támogató park épül, amely hatalmas segítség lesz a fiatal feltalálóknak abban, hogy elképzeléseiket a gyakorlatban is tesztelhessék.

Az autózás és az autóversenyzés világa nagy átalakulás előtt áll: 

az elektromos meghajtás egyre nagyobb teret nyer, a szintetikus üzemanyagok és az autók fejlesztése, a különböző szimulációk futtatása egyre fontosabbá válik – jelentette ki Palkovics, kiemelve a HUMDA, a Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-Fejlesztési Ügynökség Zrt. szerepét a hazai fejlesztésekben.

A technológiai és ipari miniszter kifejtette: Izrael élen jár a különböző fejlesztésekben, az ország a startupcégek egyik fővárosa, így megtisztelő a magyarok számára az együttműködés.

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete köszöntőbeszédében azt mondta, hazája fontos szereplője a digitális világnak, rengeteg tehetség és startup indult tőlük világhódító útjára: utóbbiból jelenleg mintegy 

8500 található az országban, csak az autóiparhoz köthetően pedig 600 ilyen társaság működik Izraelben, találmányaikat pedig olyan autóipari vállalatok is használják, mint a Porsche.

Az online megbeszélésen több cég is bemutatkozott, valamint meghívott vendégként Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző és Roy Nissany, a pályafutását Magyarországon kezdő izraeli Forma–2-es pilóta is megszólalt. Előbbit a motorversenyzésben a biztonság kiemelt szerepéről kérdezték, míg utóbbi arról beszélt, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség különböző versenysorozataiba milyen sokféle technikai és technológiai újítás érkezett az elmúlt években.

Minden olyan céget szívesen látnak a Forma–1-es csapatok is, amelyeknek a szabályok adta kereteken belüli fejlesztéseivel gyorsabbak lehetnek az autók 

– mondta Nissany.

Ők lehetnek a jövő híres magyar autó- és motorversenyzői

Nyolc autó- és motorsport szakágban huszonkilenc fiatal versenyző részvételével indult el a napokban a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. utánpótlás-nevelési programja, a HUMDA Academy. A kiválasztási folyamatot Michelisz Norbert autóversenyző, a 2019-es túraautó-világkupa győztese és Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-versenyző, a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es világbajnoka irányította.