A brit kormány új törvényjavaslata lehetőséget kíván biztosítani a hatóságoknak arra, hogy

lefoglalják a rekreációs droghasználók útlevelét és jogosítványát

írta meg a Sky News. Rekreációs kábítószer-fogyasztó az, aki szabadidős tevékenységként, a mindennapi stressz leküzdése miatt fogyaszt drogot. A jogszabály tervezet kimondja, hogy pénzbírsággal lehetne sújtani azokat, akiket alkalmai kokain vagy kannabisz fogyasztáson érnek, illetve az ilyen személyeket kábítószer-tanfolyamokon való részvételre lehet kötelezni.

A javaslat egy három csapásból álló szankciósrendszer felállítását szorgalmazza.

A kormány tervei szerint ezek a szigorú szabályok segíteni fognak a társadalomban leküzdeni a kábítószerrel való visszaélést. A friss statisztikák szerint Angliában és Walesben 2019 és 2020-ban több mint hárommillió ember számolt be arról, hogy fogyasztott valamilyen drogot az elmúlt egy évben. A javaslatokat egy fehér könyvben gyűjtötték össze, a javaslatcsomag a címe az lett, hogy

Gyors, biztos, kemény. Új következmények a kábítószer-birtoklásnak.

Angliában és Walesben a tervezet alapján a következő szankciókkal kell szembenézniük a szabadidős drogfogyasztóknak:

  • Akit első alkalommal érnek kábítószer-fogyasztáson azoknak pénzbírságot kell fizetniük és részt kell venniük egy kábítószerekről szóló prevenciós tanfolyamon. Amennyiben a tanfolyamon nem vesznek részt, akkor a bírságuk összeég megemelik és büntetőeljárás indul velük szemben.
  • Akit második alkalommal is drogfogyasztás miatt elkapnak azokat ismét prevenciós tanfolyamra küldik, illetve legfeljebb három hónapon keresztül véletlenszerű drogteszteken kell részt venniük.
  • A harmadik alkalommal elfogott elkövetőkkel szemben vádat emel. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, akkor végzéssel kitilthatják őket meghatározott helyekről, például szórakozóhelyekről. Ezzel együtt a jogsértők egy úgynevezett kábítószer-címkét is kaphatnak, ami igazolja az eltiltásukat, valamint a hatóságnak lehetősége lesz az érintett útlevelét és vezetői engedélyét elkobozni.
Fotó: Shutterstock

A szerhasználat növekvő tendenciát mutat a társadalomban

A kormány javaslatát a benyújtástól számítva egy 12 hetes nyilvános konzultáció fogja követni. Priti Patel, brit belügyminiszter szerint a tervezet bizonyítja, hogy a kormány ellentmondást nem tűrően lecsap a kábítószerekre az országban.

A drogok az egész társadalomra mért csapások. Elpusztítják az életeket és szétszakítják a közösségeket

– mondta Patel. Szerinte a kábítószerekkel való visszaélés emberéletekbe kerül, emellett pedig szítja az erőszakos bűnözést is, miközben kizsákmányolja a fiatalokat és a kiszolgáltatott embereket.

A kábítószerek káros következményeinek leküzdésére irányuló stratégiánkkal összhangban arra törekszünk, hogy megfordítsuk a társadalomban a szerhasználat növekvő tendenciáját, hogy megvédjük a lakosságot a kábítószerrel való visszaélés okozta károktól és erőszaktól

– fogalmazott Patel.