Sajid Javid lemondott egészségügyi miniszteri posztjáról, a politikus bejelentette, hogy 

már nem tudja jó lelkiismerettel folytatni a munkáját.

A Twitterre azt írta: 

Beszéltem a miniszterelnökkel, hogy benyújtsam lemondásomat az egészségügyért és szociális ellátásért felelős miniszteri posztról. Óriási megtiszteltetés volt ebben a szerepben szolgálni, de sajnálom, hogy már nem tudom jó lelkiismerettel folytatni.

Sajid Javid, Boris Jonhson és Rishi Sunak
Fotó: AFP / Jessica Taylor /UK Parliament

A The Guardian friss beszámolója szerint Rishi Sunak pénzügyminiszter is bejelentette, hogy távozik a kormányból. A miniszter ezt szintén a Twiter-oldalán közölte:

Az Independent cikke emlékeztet, hogy a lemondásokat nem sokkal azután jelentették be, hogy 

Boris Johnson miniszterelnök bocsánatot kért a Chris Pincher-féle botrány miatt. Pincher a napokban ittasan egy londoni klubban fogdosni kezdett két férfi képviselőt, majd az utcán elvágódott. A konzervatív politikus levélben jelentette be, hogy lemond a toryk pártvezető-helyettesi posztjáról. 

Mint írta, ezzel tartozik a miniszterelnöknek is, akit kellemetlen helyzetbe hozott a viselkedésével.  

A politikus korábban Boris Johnson kormányában miniszteri pozíciót is betöltött, majd frakcióvezető-helyettes volt a konzervatívoknál. Később Johnson bocsánatot kért, amiért Pinchert kinevezte. Arra a kérdésre, hogy súlyos hiba volt-e a politikust miniszterként kinevezni, azt mondta:

Igen, szerintem hiba volt, és elnézést kérek érte. Utólag úgy gondolom, hogy ez helytelen volt. Elnézést kérek mindenkitől, akit ez súlyosan érintett. Csak azt akarom teljesen világossá tenni, hogy ebben a kormányban nincs helye senkinek, aki ragadozó, vagy aki visszaél a hatalmi helyzetével.

Hivatalosan egyik miniszter sem jelentette be, hogy a Pincher-féle botrány volt az oka annak, hogy beadták a lemondásukat, a The Guardian cikke szerint Sajid Javid és Rishi Sunak lemondását nem egyeztették össze, illetve még több kormánytag is benyújthatja a lemondását. A lap emlékeztet, hogy a pénzügyminiszter lemondása a legsúlyosabb, mivel az egyik legerősebb szereplője a konzervatív pártnak.