Fejpénzt fizet egy liberális washingtoni csoport azoknak, akiknek hiteles információik vannak az amerikai legfelsőbb bíróság tagjainak pontos hollétéről. A Business Insider cikke szerint a csoport kifejezetten azokra a bírákra vadászik, akik úgy döntöttek: érvénytelenítik az évtizedekkel ezelőtt meghozott, úgynevezett Roe kontra Wade döntést, amelynek értelmében mostantól az egyes tagállamok döntik el, hogy betiltják-e az abortuszt vagy sem. 

Tagállami hatáskörbe került Amerikában az abortusz tiltása

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken hozott döntést az ügyben.

Az eset óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, míg sokan üdvözölték a döntést, az ország egy része vagy passzívan, vagy aktívan tüntetésekbe kezdett. 

Pro-choice protesters march in front of Supreme Court Justice Samuel Alito's house in Alexandria, VA.  People began protesting outside the justiceís homes after the leak of the draft opinion that would overturn Roe v. Wade and have continued to demonstrate outside all 6 conservative justices' homes. (Photo by Allison Bailey/NurPhoto) (Photo by Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Allison Bailey / NurPhoto via AFP

Ennek egyik állomása a már említett csoport, amelyik arra állt rá, hogy gyakorlatilag „levadássza” a legfelsőbb bíróság tagjait, és ahol ők felbukkannak, oda rögtön tüntetőket küldjön. Így történt múlt szerdán is, amikor Washingtonban egy kisebb csoport vett zár alá egy éttermet, amelyben Brett Kavanaugh bíró vacsorázott. Ő volt az egyik a négyből, aki a Roe kontra Wade döntés eltörlése mellett tette le a voksát. 

Two Fairfax County Police officers watch as pro-choice protesters walk past Supreme Court Justice Samuel Alito's house in Alexandria, VA.  People began protesting outside the justiceís homes after the leak of the draft opinion that would overturn Roe v. Wade and have continued to demonstrate outside all 6 conservative justices' homes. (Photo by Allison Bailey/NurPhoto) (Photo by Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Allison Bailey / NurPhoto via AFP

„Washingtoni vendéglátósok és munkások! Ha bárhol meglátjátok Kavanaugh-t, Alitót, Thomast, Gorsuchot, Coney Barrettet vagy Robertset, azonnal írjatok ránk a részletekkel. Igazolt infó esetén rögtön 50 dollárt utalunk, és további 200-at, ha még a helyszínen találjuk őket 30 perccel az üzenetetek küldése után!”

– írta a ShutDownDC nevű csoport, amelynek több mint 23 ezer követője van a Twitteren. Azt nem tudni, ki áll a csoport mögött, ugyanis sem a közösségi oldalukon, sem a honlapjukon nem jelezték a vezetőik kilétét. 

Tucker Carlson televíziós személyiség egyébként pénteken a Fox News adásában arra szólította fel követőit, hogy árasszák el a csoportot kamuinformációkkal, egészen addig, amíg fel nem hagynak a tevékenységükkel. 

Egyelőre sem a csoport, sem a legfelsőbb bíróság nem kommentálta az esetet.