Mérnökök vizsgálták, hogyan lehet még hatékonyabbá tenni a ventilátorok alkalmazását. Számítógépes szimulációval döntötték el a kérdést, hogy hová kerüljön a jéggel teli palack, a ventilátor elé vagy mögé.

kánikula Siemens
Fotó: Siemens

A számítógépes szimuláció szakértői, a Siemens Simcenter csapatának tagjai kezdtek el foglalkozni azzal, hogyan tehetik környezetbarát módon, mégis hatékonyan hűvösebbé az otthoni munkaállomásaikat.

Szimulációval tesztelték, hogyan lehet fokozni egy egyszerű ventilátor teljesítményét.

Két megoldást is modelleztek: egy jéggé fagyott vizet tartalmazó palackot rögzítettek a ventilátor mögé, illetve elé, ahogy az alábbi képeken is látható.

kánikula Siemens ventillátor mögött
Fotó: Siemens
kánikula Siemens ventillátor előtt
Fotó: Siemens

Utóbbi 27 százalékkal bizonyult hatékonyabbnak a hűtés tekintetében a szimuláció alapján. Ezt követően a csapat a valóságban is kipróbálta az új hűtési technológiát. Az egyik csapattag otthon is rögzített egy jégbe fagyott palackot a ventilátorára. Ez kicsivel jobban optimalizálta a hőérzetet és némileg enyhítette a melegben tapasztalható tüneteket, könnyebb volt koncentrálni a munkára a ventilátor közelében lehűlt levegőben.

A kánikula egyik fő kérdése tehát eldőlt: a ventilátor elé érdemes helyezni a jéggel teli palackot.

Ugyanakkor a tesztelés során derült ki, hogy a környezeti levegőből lecsapódó párát mindenképpen fel kell fogni valahogy, különben a vízcseppek tócsát képeznek a ventilátor közelében.