Izgalmas projekt szerveződött Barcelonában, a Quatre Cantons iskola falai között. A poblenoui, egykori ipari negyedben található intézmény napenergia-közösséget hozott létre.

A három éve indult iskolai projekt annyira sikeres lett, hogy már a környező harminc háztartást is ők látják el a napelem által termelt árammal, ami az egész városra kiterjedhet

– írja a The Guardian. A cél, hogy háztetőről háztetőre gyarapodjon a napelemek száma.

Solar,Power,Electricity.,Renewable,Energy,Light,Bulb,Concept,Chalk,Drawing. Solar power electricity. Renewable energy light bulb concept chalk drawing.
Fotó: Shutterstock

Az iskola szorosan együttműködik a városi tanáccsal, amely vállalta, hogy 

94 ezer euró értékben biztosítja a napelemek felszerelését az iskola tetejére. 

A spanyol törvények szerint a napelemes létesítmények csak 500 méteres körzeten belül szolgáltathatnak áramot, míg Franciaországban és Portugáliában ez a szabály 2 kilométer. Barcelonában azonban mindig is az volt a terv, hogy az iskolától 500 méteren túlra is kiterjesszék a projektet.

A napelemes energiára váltó háztartások rezsije 25 százalékkal csökkent.

Spanyolországban most kezd újjáéledni a napelemes kultúra, ugyanis az előző kormány idején csökkent a népszerűsége a magas adók miatt, amely az egyéni fogyasztókat és az energiaközösségeket terhelte. Akkor ezt azzal indokolták, hogy a elterjedésével tisztességtelen verseny folyik a nagy áramszolgáltatókkal szemben.

Tavaly az ország energiájának mintegy 46 százalékát már megújuló energiaforrásokból állították elő, de a napenergia használata (1,8 százalék) még mindig elmarad a szél (23 százalék) és a víz (11,4 százalék) mögött.

A városi tanács azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra ötszörösére növelje a napenergia-termelést az állami és a magánszektorban.

A rezsiváltozás hatása: senkit sem érdekel az iPhone, ha napelem és kazán is kapható

A nyári meleg ellenére a kandalló a nagyobb sláger, mint a hűtőszekrény – teljesen felborultak a szezonalitás szokásai a rezsicsökkentés módosítása után.