A háborús válság miatt egész Európa súlyos nehézségekkel néz szembe, azonban a gazdaságpolitika alapjaival, a családok támogatásával, a munkahelyek védelmével és a beruházások ösztönzésével nem szakítunk – mondta Varga Mihály az EU-Fire Kft. új üzemének átadásán. Hozzátette: 

rendkívüli időket élünk, az eredmények megőrzéséhez a magyar érdekek előtérbe helyezésére, erős hazai alapokra, az önellátás erősítésére is szükség van. 

A kormány az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében jelentős támogatással járult hozzá a cég 8 milliárd forintos beruházásához.

Varga Mihály az egészségipari fejlesztés átadásán leszögezte: a reálgazdaság folyamatai és tényei az irányadók, amikor egy gazdaság teljesítményéről beszélünk, ebben pedig kiemelt helyük van a versenyképességet emelő és a hazai ellátás biztonságát növelő beruházásoknak. 

Az EU-Fire új gyártósorai lehetővé teszik a speciális orvosi eszközök egyedi és sorozatgyártását is, így a jövőben nagy mennyiségben állíthatnak elő például fém műtéti segédeszközöket, fecskendőket és védőeszközöket is – fejtette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a termelés automatizált és részben robotizált üzemekben folyik majd. Kiemelte: a gyártókapacitás egy esetleges válsághelyzetben rövid idő alatt átállítható a magyarországi ellátás szempontjából kritikus alkatrészek és eszközök gyártására. Varga Mihály rámutatott: az Egészségipari Támogatási Program 83 különböző fejlesztés végrehajtását teszi lehetővé országszerte 68 helyszínen,

a beruházások összértéke eléri a 86 milliárd forintot, a kormányzati támogatás mértéke 66 milliárd forint. 

A fejlesztések összességében 5700 munkahely létrejöttéhez, illetve megőrzéséhez járulnak hozzá.

Lélegeztetőgépeket és Covid-teszteket fognak gyártani Kővágószőlősön

A Femtonics Kft. uniós és állami támogatással 914,75 millió forintból fejlesztette gyártókapacitását.