A vendégéjszakák száma 2021 májusához képest két és félszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 32 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron csaknem a háromszorosára, 43 milliárd forintra nőtt, Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 11 százalékkal kevesebbet, összességében 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. 

20210612 EsztergomFigyelem felkeltés hajófelvonulással a Dunakanyar szépségeiértFotó: Pöltl Zoltán PZKomárom-Esztergom Megyei 24 Óra
Fotó: Pöltl Zoltán / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatt alacsony bázis következtében – 2022 májusában több mint másfélszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 22 százalékkal elmaradt a Covid–19-járvány kitörése előtti, 2019. májusi értéktől. 

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint hatszorosára emelkedett, de még így is 40 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakában mértnél.

2022 májusában az előző év azonos hónapjához képest:

• A belföldi vendégek száma csaknem kétszeresére, a vendégéjszakáké több mint másfélszeresére növekedett. A vendégszám 451 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 921 ezer volt. Az éjszakák 69 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy másfélszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 1,2-, illetve 3,7-szeresére nőtt a tavaly májusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a belföldivendég-éjszakák 24, illetve 16 százalékát regisztrálták.

• A külföldi vendégek száma több mint hét és félszeresére, a vendégéjszakáké több mint hatszorosára emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 324 ezer vendég összesen 847 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 82 százalékát szállodában töltötték, ez hat és félszeres bővülés 2021 májusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 62 százalékát regisztrálták.

2022. január–májusban az előző év azonos időszakához képest:

Az idei év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken több mint háromszorosával növekvő számú, összesen 6,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek a kétszeresével, a külföldiek a hatszorosánál is több (3,6, illetve 3,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron a négyszeresére nőtt, és 159 milliárd forintot tett ki.