Négy gyógyszergyár is arról számolt be, hogy augusztusra jócskán elmaradtak a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (ADHD) használt, népszerű generikus gyógyszer, az Adderall rendeléseinek teljesítésével – írja a Bloomberg.

Orange,And,Clear,Capsules,Of,Amphetamine,Salts,,Adderall,Xr,30
Fotó: Shutterstock

Az Utahi Egyetem gyógyszerekkel kapcsolatos információkat kínáló szolgáltatása szerint az Amneal, az opiátválságról hírhedtté vált Purdue Pharma leánya, a Rhodes, a Novartis tulajdonában álló Sandoz és a Teva is érintett a hiányban, amely a szer késleltetett felszívódású, XR változatát érinti. A lassabb felszívódásra azért van szükség, hogy az amfetamintartalmú gyógyszerrel kapcsolatos visszaélések számát csökkentsék. 

A késleltetett hatás arra is alkalmas, hogy elegendő legyen mindössze reggel bevenni egy tablettát, ahelyett, hogy a nap folyamán többször kelljen a gyógyszert adagolni.

A négy gyógyszercég együttesen az amerikai Adderall XR-forgalom mintegy felét adja – a Symphony Health gyógyszertárakban beváltott recepteken alapuló adatai szerint. Az országban a gyógyszer terén piacvezető Teva az elmúlt hónapban a szer azonnal ható változata kapcsán is versenyt futott a késésekkel, amit a csomagolóüzemeiben tapasztalható munkaerőhiánynak tulajdonított. Noha állításuk szerint ezt sikerült orvosolniuk, időbe telik, míg utolérik magukat.

A szerből a gyógyszertárak már akkor is nehezen tudták fedezni az ellátást, amikor a hiány még csak a Tevát érintette, gy kutatás szerint a patikák 64 százaléka számolt be hátralékos szállításokról.

Az Adderall-receptek száma rekordmagasságig ugrott az idei évben az Egyesült Államokban, részben a diagnózisok növekvő száma, részben az online startupok szaporodása és a laza receptfelírási gyakorlatuk miatt, amit a hatóságok egyébként vizsgálnak.