BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlusconi visszatérhet az olasz parlamentbe

A szeptemberi választásokkal szerezhet újra mandátumot a volt kormányfő.

A szeptemberben esedékes választásokkal Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszatérhet a római parlamentbe, ahonnan 2013-ban zárták ki egy később érvénytelenített bírósági ítélet miatt – írta a Corriere della Sera napilap csütörtökön. Az újság Silvio Berlusconi kijelentését idézte, miszerint pártja színeiben jelöltetni akarja magát a szenátusba. 

Előretör a jobboldal Olaszországban

Választási programjuk azonban meglehetősen megterhelné az amúgy is problémákkal küzdő olasz államháztartást.

„Sokan biztatnak a visszatérésre, nemcsak a Hajrá, Olaszország! soraiból” – nyilatkozta Berlusconi. 

Az FI vezető politikusa, Licia Ronzulli hozzátette, Silvio Berlusconi számára és a pártnak is „erkölcsi elégtétel” lenne, ha ismét a római felsőházban foglalhatna helyet.

A vállalkozói pályafutását 1994-ben politikai karrierre váltó Silvio Berlusconi, aki ugyanabban az évben a Hajrá, Olaszország! nevű párttal megnyerte a választásokat, négyszer volt miniszterelnök. Utoljára 2008 és 2011 között vezette a kormányt a jobbközép koalíció élén. Azt követően az FI szenátora volt. 2013. november 27-én a felsőház visszavonta mandátumát, miután az általa birtokolt Mediaset médiacsoport adócsalása miatt jogerősen kevesebb mint egy évre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. Aznap Silvio Berlusconi a római palotája előtti utcai megmozduláson búcsúzott el választóitól.

Italy's Berlusconi Decides Against Running For President, FILE PHOTO - Italian Former premier Silvio Berlusconi withdrew from the race for Italy's presidency on Saturday, he said in a statement. In the file image: Former Italian premier and leader of centre-right Forza Italia (FI) party Silvio Berlusconi arrives in L'Aquila, Italy, on January 26, 2019. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto) (Photo by Manuel Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Manuel Romano / AFP

2014-ben a politikus egy Milánó-közeli idősotthonban végzett munkával töltötte le büntetését. Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely 2021-ben semmisnek nyilvánította az FI elnökének parlamenti kizárását. Így a következő választásokon ismét indulhat parlamenti mandátumért.

Silvio Berlusconi a szeptember 25-i választások napjaiban tölti be 85. életévét.

Az utóbbi mintegy harminc évben mindig Silvio Berlusconi vezette a jobbközép koalíciót, melynek örökös miniszterelnök-jelöltjének számított. A Hajrá, Olaszország! a mostani választási fordulón a Matteo Salvini vezette Ligával, a Giorgia Meloni elnökölte Olasz Testvérekkel, valamint a Kereszténydemokrata Unióval és más kisebb jobbközép pártokkal kötött szövetséget. A paktum szerint a miniszterelnököt a legtöbb szavazatot szerző párt adja, amely a mostani felmérések szerint az Olasz Testvérek lehet. A Hajrá, Olaszország! támogatottsága 9 százalék körüli.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.