Közélet

Erőteljes fegyverkezésbe kezd Lengyelország

A lengyelek nem a NATO által várt, a GDP 2 százalékát, hanem annak másfélszeresét költenék a hadseregükre jövőre, ám ennek ellenére kiegyensúlyozott maradhat a jövő évi költségvetés.

Több mint duplájára növeli katonai kiadásait az Ukrajnában dúló háborút megelőző időszakhoz képest Lengyelország, így a tavalyi 58 milliárd zlotys (közel ötezer milliárd forintos) hadikiadást idén 98 milliárd (több mint 8300 milliárd forint), jövőre pedig már 138 milliárd zlotys (11700 milliárd forint) tétel követi az ország költségvetésében – közölte szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezen felül kormánya további 40 milliárd (3400 milliárd forint) zlotyt szán külföldről érkező fegyverek beszerzésére.

Anniversary Of Forming Of 3rd Sub-Carpathian Territorial Defense Brigade In Rzeszow
Fotó: ARTUR WIDAK / AFP

Nemcsak a hadseregre szánt összeg, de annak létszáma is növekedni fog jövőre, mégpedig a tervek szerint 20 ezer fővel. Ezzel a lengyelek az ország gazdasági teljesítményének 3 százalékát szánhatják hadseregük fejlesztésére 2023-ban, miután a múlt héten 5,8 milliárd dollár értékű fegyvervásárlási szerződést kötöttek Dél-Koreával, melynek keretében tankokat és tüzérségi eszközöket szereznek be – írja a Bloomberg.

A védelmi kiadások növelésére Varsó annak ellenére talált pénzt, hogy az ország több mint kétmillió ukrán menekültet fogadott be a háború kezdete óta. A kormány az idei évre 4,6 százalékos, a következőre 1,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol, míg az szintje 9,8 százalék lehet 2023-ban.

A jövő évi költségvetési hiány azonban a növekedés lassulása és a rekordmértékű katonai kiadások ellenére sem szabadul el, a tervek szerint a lengyel 4,2-4,4 százaléka között mozoghat majd.

 

lengyel hadsereg Mateusz Morawiecki hadsereg Lengyelország fegyverkezés költségvetés
Kapcsolódó cikkek