Nemzetközi gazdaság

Ismét kínai hadihajók járőröztek Tajvannál

Hadihajók és vadászgépek is érkeztek a sziget közelébe. Két repülőgép a középvonalat is átlépte.

Kína hat hadihajót és 33 harci repülőgépet küldött Tajvan közelébe a sziget védelmi minisztériumának csütörtöki bejelentése szerint. A tájékoztatás alapján a 10, J–10 és J–16 típusú repülőgép a Tajvani-szoros középvonalát is átlépte. A középvonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt, és bár Peking hivatalosan sohasem ismerte el, az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között.

Fotó: AFP

Az utóbbi években a kínai hadsereg vadászrepülői viszonylag gyakran lépték át a szoros középvonalát, különösképp a Tajvan és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok miatt. Az amerikai védelmi minisztérium június végén bejelentette, hogy a külügyminisztérium mintegy 440 millió dollár (155 milliárd forint) értékben jóváhagyta lőszerek és logisztikai eszközök eladását Tajvannak.

Kína azonban továbbra is saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad szándékának, hogy szükség esetén erővel fog gondoskodni az újraegyesítésről.

Washington felfegyverzi Tajvant

A Biden-adminisztráció most először küld katonai segélyt a szigetre saját védelmi tartalékaiból.

 

Tajvan sziget Egyesült Államok Kína
Kapcsolódó cikkek