Nemzetközi gazdaság

Saját tengeralattjárókkal turbózná fel haditengerészetét Tajvan

Tajvan 2027-ig két újabb járművet állítana hadrendbe. A haditengerészet tengernagya 10 tengeralattjáróból álló flottát vizionál.

Tajvan reméli, hogy legalább két új, hazai fejlesztésű tengeralattjárót állíthat hadrendbe 2027-ig, és esetleg későbbi modelleket is felszerelhet majd rakétákkal, hogy megerősítse az elrettentő erejét a kínai haditengerészettel szemben, és megvédje kulcsfontosságú utánpótlási vonalait – közölte hátfőn a program vezetője.

Taiwan's President Tsai Ing-wen attends a ceremony about the production of domestic-made submarines at a CSBC shipyard in Kaohsiung on November 24, 2020. (Photo by Sam Yeh / AFP)
Fotó: AFP

Tajvan az elmúlt években saját tengeralattjáró-programot indított egy nagyszabású haderő-modernizációs terv részeként, mivel Kína folyamatosan hadgyakorlatokat tart a sziget közelében. Kína továbbra is saját területe részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és rendszeresen hangot ad annak a szándékának, hogy szükség esetén erővel szerezzen érvényt az újraegyesítésnek.

Caj Ing-ven tajvani elnök még 2016-os hivatalba lépésekor kezdeményezte a nagyszabású programot, és tervek szerint már csütörtökön vízre bocsátja az első tengeralattjárót a nyolc közül.

A program több ország szakértelme és technológiája segítségével valósul meg, ami áttörést jelent a diplomáciailag elszigetelt Tajvan számára. Huang Su-kuan tengernagy, Caj biztonsági tanácsadója és a program vezetője közölte, hogy az összesen 10 tengeralattjáróból álló flotta – benne két holland gyártású tengeralattjáróval, amelyeket még a 80-as években állítottak hadrendbe – megnehezíti majd a kínai haditengerészet számára, hogy erőt fitogtasson a Csendes-óceánon.

Amennyiben fel tudjuk építeni ezt a harci képességet, nem hiszem, hogy elveszítenénk egy háborút

– nyilatkozta a tengernagy.

Huang szerint az első, 1,54 milliárd dollár (562 milliárd forint) értékű tengeralattjáró az amerikai Lockheed Martin hadiipari vállalat által gyártott harcászati rendszert fogja használni, és MK-48-as típusú, nehézsúlyú torpedókkal lesz felszerelve. A tengeralattjáró már a jövő hónapban megkezdi a tengeri próbaüzemet, és 2024 végén áll majd hadrendbe a tajvani haditengerészet kötelékében.

A tengernagy a tengeralattjárókat stratégiai elrettentő eszköznek nevezte a kínai hadihajókkal szemben, amelyek a Japán délnyugati részén lévő Mijako-szoroson, vagy a Tajvant a Fülöp-szigetektől elválasztó Bashi-csatornán járőröznek. Szerinte a tengeralattjárók segíthetnek fenntartani a sziget létfontosságú útvonalait a Csendes-óceán felé azáltal, hogy biztosítják az ellátást a Tajvan keleti partvidéke mentén található kikötőkből egy esetleges konfliktus esetén.

Kína miatt tapintani lehet a feszültséget Tajvan körül

Kínai harci repülőgépek 103 alkalommal lépték át a Tajvani-szoros középvonalát.

 

Tajvan kínai haditengerészet tengeralattjáró
Kapcsolódó cikkek