A Tajvan körüli hadgyakorlatok végéről számolt be szerdán a Kínai Néphadsereg, ám további rendszeres járőrözést és gyakorlatok végzését helyezte kilátásba – írja a Financial Times.

A hadsereg közleménye szerint számos feladatot végrehajtottak a művelet során, de nyitva tartják a szemüket, és folytatják a képzést, a gyakorlatokat és a járőrözést a sziget közelében.

This handout image taken on August 9, 2022 and released by the Eastern Theater Command of the Chinese People's Liberation Army (PLA) on August 10 shows an air-to-air refuelling of a PLA fighter jet during a military drill in an undisclosed location. (Photo by Handout / EASTERN THEATER COMMAND OF THE PEOPLE'S LIBERATION ARMY / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / EASTERN THEATER COMMAND OF THE PEOPLE'S LIBERATION ARMY " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS  - NO ARCHIVES
Fotó: Eastern Theater Command Of The People’s Liberation Army via AFP

Közben a tajvani ellenzék, a Kuomintang egyik vezető politikusa, aki a párt kormányzása idején a sziget Kínával kapcsolatos politikájáért felelt, szerdán Kínába utazott. 

Andrew Hszia azzal indokolta útját, hogy Tajvan Kínában lakó polgárai is igénylik a támogatást. Hozzátette, hogy nem tervez találkozni kínai tisztviselőkkel, ám a tajvani cégeknél tett látogatásokon lehetséges, hogy mégis lesznek ilyen találkozók. A politikus szerda reggel a délkelet-kínai Fucsian tartományba indult, pártja szerint az utat már hetek óta szervezik, az nincs összefüggésben a Tajvani-szorosban kialakult válsággal.

Tajvan Kínával foglalkozó kormányzati hivatala hevesen ellenezte Hszia látogatását, mert belföldi vitákat és szorongást, lakossági aggodalmat válthat ki, és a belső egység felbomlásához vezethet. Az út a nemzetközi közösséget is félrevezetheti.

A tajvani hadügyminisztérium szerint 17 vadászgép repült keresztül szerdán a szigetet és Kínát elválasztó szoros középvonalán, a nem hivatalos határon. 

 

Peking ugyanakkor arról beszélt, hogy a most befejezett hadgyakorlatok megsemmisítették ezt a vonalat, és flottájának mozgását azzal igazolta, hogy a kínai hadihajók csak a saját területüket körülvevő saját vizeiken voltak aktívak.

 

A Kuomintang évek óta küzd a kormányzó Progresszív Demokrata Párt vádjaival, amelyek szerint túl szorosan működnek együtt a Kínai Kommunista Párttal, ám úgy tűnik, nem sikerült eloszlatni ezt a gyanút, s a párt népszerűsége történelmi mélypontra, 17 százalékra süllyedt. Az ellenzéki párt ugyan elítélte a kínai hadgyakorlatokat, ám Hszia kikerülte a választ arra a kérdésre, hogy látogatása során tiltakozni fog-e azok ellen.

A szigetet saját részének tekintő, az újraegyesítést akár erővel is kivitelezhetőnek tartó Kína korábban már próbálkozott a Kuomintang segítségével aláásni a tajvani kormányba vetett bizalmat. A Hszia látogatása előtt kiadott dokumentumuk szerint nincs sem kétség, sem változás abban, hogy Tajvant az ország részének tartják. Ettől Peking azt várja, hogy erősíti a függetlenséggel szemben állókat a szigeten.

Amikor 2005-ben a függetlenségpárti Csen Suj-ban újraválasztását követően a Kumontang akkori elnöke, Lien Csan találkozott a Kínai Kommunista Párt akkori főtitkárával, Hu Csin-taóval, az az 1945 utáni időszak első hasonló találkozója volt. Azóta a két párt között a Demokrata Progresszív Párt által folyamatosan kritizált párbeszéd alakult ki.