Nemzetközi gazdaság

Tajvan közelében gyakorlatozott a kínai hadsereg

A műveletben több hadihajó és vadászrepülőgép is részt vett. Kína saját területeként tekint a szigetre.

Nagyszabású hadgyakorlatot tartott a kínai haditengerészet és légierő Tajvan partjainál – közölte szerdán a sziget védelmi minisztériuma. A tájékoztatás szerint a Tajvan déli és délnyugati partjai közelében rendezett műveletben több hadihajó és vadászrepülőgép is részt vett.

Taiwan Military Personnel on Drill
Fotó: Walid Berrazeg / AFP

A tárca hozzátette, hogy az utóbbi 24 órában 32 kínai harci repülő haladt át a tajvani légvédelmi azonosító zónán (ADIZ), köztük nukleáris fegyver hordozására képes H–6 típusú bombázógép is.

A nemzetközi gyakorlatban az ADIZ légvédelmi azonosító övezeteket olyan államok hozzák létre, amelyek partjait nagy kiterjedésű nyílt víz övezi. Tajvan a maga részéről szintén mozgósított több katonai gépet és hajót, hogy nyomon követhesse a kínai tevékenységet a térségben.

Kína az utóbbi egy évben Tajpej szerint már többször rendezett hadgyakorlatokat a sziget körül, ám az ilyen jellegű tajvani bejelentésekre Peking rendszerint nem reagál.

Tajpej szerint júniusban nyolc kínai katonai repülőgép lépte át a Tajvani-szoros középvonalát.

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Az elmúlt három évben Kína fokozta a katonai nyomást.

Egy tajvani konfliktus a résztvevőkön kívül három ország gazdaságának fájna igazán

Tajvanon és Kínán kívül három ország gazdasága is súlyosan megszenvedne egy esetleges teljes körű konfliktust a két fél között – derült ki az Economist Intelligence Unit legfrissebb jelentéséből. A teljes körű konfliktus azt jelenti, hogy Kína és Tajvan mellett az Egyesült Államok is közvetlenül beavatkozik katonailag.

 

 

Tajvan kína sziget haditengerészet hadgyakorlat
Kapcsolódó cikkek