Ingyenes taxiszolgáltatást biztosít az andalúz Macarena városa a nők számára annak érdekében, hogy a hamarosan kezdődő hatnapos helyi fesztivál idején biztonságosan érjenek haza éjjel – közölte a helyi önkormányzat csütörtökön. 

Azért harcolunk, hogy városunk női félelem nélkül, szabadon és egyenlően szórakozhassanak

 – hangsúlyozta a városháza közleményében. A Granada mellett fekvő városban az ünnepségek idején este 22 óra és reggel 6 óra között vehetik igénybe a nők az ingyenes fuvart. Az erre feljogosító lila színű jegyet a fesztivál helyszínén lehet beszerezni. 

Tottenham supporters hold up a taxi in the streets of Madrid, ahead of the Champions League final of Liverpool v Tottenham Hotspur at the Wanda Metropolitan Stadium in the Spanish capital on Saturday night. (Photo by Aaron Chown/PA Images via Getty Images)1147214561
Fotó: Aaron Chown / PA Images via Getty Images

Az önkormányzat és a taxitársaság között létrejött megállapodásban azt is kikötötték, hogy a sofőr várja meg, amíg utasa biztonságosan beér lakhelye kapuján. Spanyolországban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a nők védelmére a különböző fesztiválok és ünnepségek idején, amióta 2016-ban a világhírű és külföldről is hatalmas tömegeket vonzó pamplonai San Fermín-ünnepen öt férfi csoportosan megerőszakolt egy fiatal nőt. 

Az ügy óriási visszhangot és felháborodást váltott ki a dél-európai országban, amelynek hatására idén májusban a spanyol parlament elfogadta a kormány 

szexuális szabadságot garantáló törvénytervezetét, amelyben nemi erőszaknak minősítenek minden, egyértelmű beleegyezés nélküli nemi aktust.