A texasi esküdtszék úgy döntött, hogy 45,2 millió dolláros kártérítés megfizetésére – a már megítélt 4,1 millió dolláros kártérítésen felül – kötelezi Alex Jonest abban a perben, amelyet a Sandy Hook általános iskolában történt lövöldözés áldozatának, Jesse Lewisnak a szülei indítottak – írja a CNN.

A szülők eredetileg 145,9 millió dollár büntető kártérítést, illetve 150 millió dollár kártérítést követeltek. 

Fotó: AFP / Jim Watson

2012-ben a húszéves Adam Lanza 27 emberrel végzett az amerikai történelem egyik legsúlyosabb iskolai lövöldözésében

Az áldozatok nagy része 5–10 év közötti gyerek volt, de köztük volt a gyilkos tanárként dolgozó édesanyja is, akit az otthonukban ölt meg korábban. Alex Jones az Infowars  nevű oldalán azt hirdette, hogy a mészárlásban valójában senki sem halt meg. Jones állította, hogy az áldozatok és szeretteik színészek voltak, és a fegyverkorlátozás kikényszerítése érdekében rendezték meg a mészárlást.

Pénteken egy érzelmes záróvitában a szülők ügyvédje, Wesley Todd Ball azt mondta az esküdtszék tagjainak, hogy a döntésükkel küldjenek egy nagyon egyszerű üzenetet, vagyis állítsák meg Alex Jonest.

Miután az esküdtszék döntését a bíróságon kihirdették, Jones ügyvédje, Andino Reynal azonnal felvetette a texasi jog és a büntető kártérítés összegének kérdését. 

Úgy gondoljuk, hogy az ítélet összege túl magas. Ami a büntető kártérítést illeti, a texasi törvények felperesenként a kivetendő összeget 750 ezer dollárra korlátozzák, így ez az ítélet maximum 1,5 millió dollárnyi büntetést érhet el

– közölte az ügyvéd. Jones a hét elején vallott állítólagos pénzügyi problémáiról, miután a közösségi média óriásai, például a Facebook és a Twitter is kitiltotta az összeesküvés-elméletei miatt.

Csütörtökön, a tárgyalás első szakaszában az esküdtszék 4,1 millió dolláros kártérítést ítélt meg a szülőknek, ami jóval kisebb az eredeti 50 millió dolláros keresetnél. Záróbeszédében a szülők ügyvédje megköszönte az esküdtszéknek a 4,1 millió dollárnyi kártérítést, mondván, hogy ez már óriási változást hozott a szülők életében. 

Ball záróbeszédében azt állította, hogy Jonesnak még több pénze van más helyeken elrejtve, és azzal érvelt, hogy 4,1 millió dollár csupán egy kis összeg Jones vagyonához képest. „Ez az összeg valószínűleg már vissza is jött adományok formájában” – mondta Ball.