Újabb kilenc, 23–50 éves férfinál igazolták a majomhimlőt Magyarországon, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön.  

Monkeypox virus particles, illustration. Monkeypox virus particles are composed of a DNA (deoxyribonucleic acid) genome surrounded by a protein coat and lipid envelope. This virus, which is found near rainforests in Central and West Africa causes disease in humans and monkeys, although its natural hosts are rodents. It is capable of human to human transmission. In humans it causes fever, swollen glands and a rash of fluid-filled blisters. It is fatal in 10 per cent of cases. (Photo by KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP)
Fotó: Kateryna Kon / Science Photo Library via AFP

A fertőzöttek július 25. és 31. között majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót, ahol minden esetben mintát vettek majomhimlő gyanúja miatt. A fertőzöttek otthon tartózkodnak elkülönítve, a legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él  – ismertették. Hozzátették, a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi beteg esetén járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez. 

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel  – lázzal, hidegrázással, izom-, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal), illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1–3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. 

A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is – olvasható a közleményben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a lakosságot, hogy kiütéssel járó megbetegedés esetén mindig forduljanak orvoshoz.

Már halálos áldozatai is vannak Európában a majomhimlőnek

Az első, majomhimlővel összefüggő halálesetet Spanyolország jelentette. Nem sokkal korábban Brazíliában számoltak be az első halálesetről az afrikai kontinensen kívül a jelenlegi járványhullám során.