Váratlan fejlemény állt be a az M3-as metróvonal felújításának hivatalos honlapján. Az m3felujitas.hu oldalon legalább egy éve az szerepelt, hogy „a teljes M3 metróvonal utasforgalomnak történő átadása tervezetten 2023 első negyedéve”. Egészen csütörtökig. Akkor viszont ezt a szövegrészt kitörölték és egyszerűen átírták arra, hogy „az M3-as metró teljes vonalán a felújítási munkálatok befejeződnek 2023 márciusában”.

Karácsony Gergely a 2-es metrón. Forrás: Facebook

Ordít a különbség a kettő között

Még az előbbi azt jelenti, hogy 2023 első negyedévében – a pontos dátum március 15-e volt – az utasok újra közlekedhetnek a 3-as metró teljes vonalán, az utóbbi már csak annyit, hogy a munkálatok jövő tavasz végére fejeződnek be.

Csakhogy az utasok ettől még nem használhatják a felújított 3-as metrót, mert csak ez után következnek a hatósági ellenőrzések és a próbafutások.

Ezek lefolytatása újabb több hónapot vesz igénybe, a főváros pedig már nem is tervezi, hogy 2023 közepe előtt vissza tudná adni az utazóközönségnek az M3 metróvonalat.

Ezt azért lehet tudni, mert az m3felujitas.hu oldalra az is kikerült frissen, hogy a 20 állomásból az utolsó kettőt (Nagyvárad tér és Lehel tér) csak 2023 májusában nyitnák meg, és csak ekkor érne a végéhez a 3-as metró rekonstrukciója.

A városházán nem egyértelműek a tények

A 2023. március 15-e és a 2023 május között 2,5 hónap a különbség, ennyi csúszást tehát biztosan összeszedett a legutóbbi verziókhoz képest is a felújítás.

Elsőre úgy tűnhet, hogy egyértelmű a helyzet, lapunk meg is írta, hogy a projekt egy év leforgása alatt negyedéves csúszást szedett össze. A városházán viszont másképp látják. 

Karácsony Gergely főpolgármester legalábbis biztosan.

Ő először félreértésnek nevezte a cikkünket.

Majd nemsokkal később az Inforádió Aréna című műsorában már hazugságot emlegetett.

Nem történt semmi, de azért a nyomokat eltüntetik

Felmerül a kérdés, ha ez valóban így lenne, vajon miért gondolta fontosnak a főváros, hogy 

utólag törölje és módosítsa a 3-as metró felújításának vállalásait és új múltat írjon a projektnek.

A válasz kézenfekvőnek tűnik: mert a beruházás honlapján szereplő ütemterv világosan cáfolja a főpolgármester állításait. Ezért inkább átírták azokat, csakhogy az internet nem felejt. A világháló változáskövetője, a Wayback Machine tárolta az m3felujitas.hu verzió előzményeit és még most augusztus 22-én is olyan mentést készített, amiben a 2023-as elsőnegyedévi átadás szerepelt. Íme:

 

Ez volt tehát a 3-as metró felújításának eddig ismert ütemezése. A csúszásról szóló cikkünk megjelenését követő új menetrend pedig már így néz ki:

 

A kékkel kiemelt szöveg az eredeti vállalás, és kellőképpen bizonyítja, hogy a csúszásról szóló információ nem félreértés, nem hazugság, hanem a valóság.