A Pfizer közel 120 millió dollárt áldozott egy kis ausztrál vállalat felvásárlására, amely azt állítja, hogy olyan okostelefonos alkalmazást fejlesztett ki, amely a köhögés hangja alapján diagnosztizálja a koronavírust.

A ResApp nevű ausztrál digitális egészségügyi vállalat egy évtizede dolgozik egy olyan algoritmus kifejlesztésén, amely légúti betegségeket képes diagnosztizálni pusztán a beteg köhögésének elemzésével. A rendszert kezdetben tüdőgyulladás felismerésére fejlesztették ki, de 2019-re a kutatók kimutatták, hogy a technológia képes különbséget tenni az asztma, a krupp és a hörghurut között.

A vizsgálat megállapította, hogy a rendszer a pozitív koronavírusos esetek 92 százalékát pontosan felismerte, pusztán a köhögés hangja alapján. 

A rendszer 80 százalékos specificitást is mért, ami azt jelenti, hogy tíz vizsgált emberből csak kettő kapott téves pozitív eredményt.

Nem sokkal azután, hogy a ResApp nyilvánosságra hozta a kutatási eredményeket, a Pfizer 65 millió dollárt ajánlott a technológiáért. Most, egy hivatalos felvásárlási bejelentés keretében véglegesítették az üzletet, amelynek értelmében a Pfizer 116 millióért vásárolja meg a ResAppot.

A Pfizer szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy az előzetes adatok biztatók voltak, és a megállapodás  értelmében a vállalat a digitális egészségügy területére is kiterjeszti a befolyását.