Közélet

Az Európai Uniónak fel kell készülnie az oroszországi migrációs hullámra

Vlagyimir Putyin szerdai bejelentése után több orosz városban tüntetések kezdődtek, több mint ezer embert tartóztattak le a hatóságok.

Az Európai Uniónak közös álláspontot kell kialakítania az ukrajnai háború miatt Oroszországból menekülő orosz állampolgárok unióba irányuló beutazási kérelmeivel kapcsolatban – ismertette az Európai Bizottság álláspontját Eric Mamer szóvivő csütörtökön.

Fotó: Olga Maltseva / AFP

A menekültkérelmek elbírálása az EU-ban a tagállamok hatáskörébe esik, a kérelmeket eseti alapon kell elbírálni, figyelembe véve az alapvető jogokat és a menekültügyi eljárás jogszabályait

 – hangsúlyozta.

Peter Stano külügyekért felelős szóvivő elmondta, hogy a jelentések szerint számos orosz próbálja elhagyni az országot azt követően, hogy Vlagyimir Putyin elnök szerdán részleges mozgósítást jelentett be. Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszországból már félmillióan menekültek el. Hozzátette, hogy 

(FILES) In this file photo taken on September 20, 2022 a billboard promoting contract army service with an image of a serviceman and the slogan reading "Serving Russia is a real job" sits in Saint Petersburg. - Russian President Vladimir Putin ordered a partial military mobilisation and vowed on September 21 to use "all means" to protect Russian territory, after Moscow-held regions of Ukraine suddenly announced annexation referendums. Defence Minister Sergei Shoigu told state television that some 300,000 reservists would be called up. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
A 2022. szeptember 20-án készült fotón látható hirdetőtábla a szerződéses katonai szolgálatot népszerűsíti Szentpéterváron.
Fotó: Olga Maltseva / AFP

Putyin bejelentése után több orosz városban tüntetések kezdődtek, több mint ezer embert tartóztattak le a hatóságok.

Szerdán a balti államok bejelentették, hogy hatóságaik nem adnak ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgároknak. Lettország biztonsági okokra hivatkozott, Észtország szerint az állampolgári kötelesség teljesítésének megtagadása nem indokolja a menekültstátuszt egy másik országban. A litván belügyminisztérium közölte, hogy minden egyes menedékjogi ügyet külön fognak súlyozni. 

A balti államok már szeptember 19-. óta korlátozzák a schengeni térségbe való belépést a turistavízummal rendelkező oroszok számára. Korábban a VG megírta, hogy az Oroszországgal határos posztszovjet országok felé tartó járatok eltűntek már a jegyfoglalási honlapokról. 

Oroszországban közben egyre inkább terjed az a híresztelés, hogy hamarosan lezárhatják a határokat is,

és megtilthatják az állami közlekedési vállalatoknak, hogy a 18 és 65 év közötti férfiaknak jegyet adjanak el. A Telegram-csatornákon is találhatók már olyan beszámolók, amelyek szerint a határátkelőkről visszafordították a férfiakat, ám ezt egyelőre senki sem erősítette meg. 

Lengyelország már felkészül arra az eshetőségre, hogy a részleges mozgósítás miatt orosz polgárok indulnak meg az felé. A lengyel határőrség egyelőre azt közölte, hogy még nem nőtt meg az emigrálni vágyó oroszok száma a lengyel–orosz határon. A finn határról azonban már olyan képek érkeztek, amelyeken hosszú sorokban várják az oroszok, hogy elhagyhassák az országukat.

 

orosz menekültek humanitárius vízum mozgósítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek