A részleges oroszországi mozgósítás miatt esetlegesen bekövetkező tömeges külföldre távozás esetén Lengyelország összehangolná lépéseit a balti országokkal – közölte Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke csütörtökön a Polsat News hírtelevízióban. Solochtól a műsorvezető azt kérdezte, hogy Lengyelországnak be kellene-e engednie az orosz elnök által meghirdetett mozgósítás elől menekülő embereket. A BBN főnöke válaszában elmondta, hogy

ha valóban tömegesnek bizonyulna, emberek ezreit érintené a menekülés, az intézkedéseket össze kellene hangolni a térség többi államával, elsősorban a három balti országgal, de Finnországgal is.

Fotó: Lauri Heino / Lehtikuva / AFP

Soloch hatásosnak nevezte a közösségi médiában közzétett fotókat az orosz–finn határon több kilométeres sorokban várakozó fiatalemberekről. Hozzátette, hogy 

Lengyelország egyelőre nem készül az érvényes előírások módosítására, a helyzet azonban – mint mondta – dinamikusan változik.

Ez utóbbi kijelentésével arra utalhatott, hogy szerdán a lett hatóságok bejelentették, hogy biztonsági okokból nem adnak ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgároknak. Soloch leszögezte: tartani kell attól, hogy 

Oroszország részéről fennáll a hibrid tevékenység és a provokációk kockázata, dezertálás leple alatt az orosz fegyveres erőkhöz tartozó személyek hatolhatnak be a balti országok területére.

Lettország, Litvánia és Észtország az orosz mozgósítás előtt, hétfőn korlátozta a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszok számára. Később Lengyelország is hasonlóképpen módosította a vonatkozó előírásokat. Fenntartották a mentességet többek között az ellenzékiek számára, valamint humanitárius ügyekben is.

Felhördült a világ az orosz mozgósítás hírére

Az ukrán elnök tanácsadója, Mikhajlo Podoljak szerint kiszámítható lépés volt Vlagyimir Putyintól, hogy részleges mozgósítást rendelt el, a döntéssel Oroszország beismeri a saját kudarcát. Más országok is megszólaltak Putyin szerdai beszéde kapcsán, és a vélemények viszonylag egybehangzók.

Lengyelország gyakorlatilag már februárban, Ukrajna orosz megtámadása után felfüggesztette a turistavízumok kiadását orosz állampolgárok számára. Az oroszok beutazása már addig is csak rendkívüli esetekben volt lehetséges a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett határátlépési korlátozások miatt.

A lengyel határőrség szerda esti közleménye szerint 

az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi területtel közös határátkelőkön, valamint a lengyel repülőtereken sem volt tapasztalható a beutazni kívánó orosz állampolgárok számának növekedése.