Közélet

Putyin nem blöfföl: elrendelte az orosz hadsereg részleges mozgósítását

Beszédet tartott szerda délelőtt: támogatják a donbaszi népszavazásokat, mozgósítják a hadsereget, de nem soroznak be mindenkit, csak a tartalékosokat és azokat, akiknek van harci tapasztalatuk.

Kemény üzenetet fogalmazott meg szerda reggeli beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint a Nyugat nem hajlandó a békekötésre, a donbaszi népköztársaságok pedig nem akarnak náci uralom alatt élni, ezért minden eszközzel meg kell védeni őket, Moszkva támogatja a referendumokat. Az orosz elnök egyben elrendelte a kétmilliós orosz hadsereg részleges mozgósítását is. Putyin szavai szerint részleges mozgósítást azt jelenti, hogy csak azokat sorozzák be, akik jelenleg tartalékosok, vagy korábban a hadseregben szolgáltak, és van harci tapasztalatuk. 

Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a ceremony to receive credentials from foreign ambassadors to Russia at the Alexander Hall of the Grand Kremlin Palace in Moscow on September 20, 2022. (Photo by Pavel Bednyakov / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

Ez egybecseng az előzetesen vártakkal, ugyanakkor több szakértő is teljes mozgósításra gondolt az orosz parlament keddi törvénye után, amelyben szigorították a dezertálásért járó büntetéseket. Az oroszok által megszállt területeken és a Moszkva által elismert népköztársaságokban a hétvégén tartanak népszavazásokat az Oroszországhoz való csatlakozásról. 

Oroszország bekebelezné a Donbaszt, és jöhet a totális háború

Ugrik a medve: ezzel véget ér a különleges hadművelet, indulhat a mozgósítás.

Putyin az előre felvett beszédében azt mondta: a Nyugat el akarja pusztítani Oroszországot, ehhez pedig az ukrán embereket használják ágyútölteléknek. Az orosz elnök szerint továbbra is feltett céljuk a Donbasz teljes felszabadítása. Putyin egyben arra utasította a kormányt, hogy jogilag ismerje el a Donbaszban harcoló önkénteseket. 

Minden eszközzel megvédjük országunk területi egységét. És ez nem blöff. Ismétlem: minden eszközt készek vagyunk bevetni

– mondta az orosz elnök arra reagálva, hogy véleménye szerint a Nyugat atomfegyverekkel zsarolja Oroszországot. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Putyin beszéde után részleteket is közölt a mozgósításról: összesen 300 ezer tartalékost hívnak majd be harcolni. 

Kijev egyelőre nem reagált hivatalosan a bejelentésre.  

 

orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek