A bűnözés miatt felforrósodott vita és a bevándorlásellenes jobboldali párt megerősödése a szociáldemokrata kormányfő leváltásához vezethet Svédországban a vasárnapi választáson leadott szavazatok zömének megszámlálásából kiolvasható erőviszonyok alapján.

Strangnas, 2022. szeptember 11.
Ulf Kristersson, a svéd ellenzéki Mérsékelt Párt elnöke szavazni érkezik a svéd parlamenti választásokon Strangnasban 2022. szeptember 11-én.
Fotó: Jonas Ekströmer / MTI/EPA

Az eredmény meglepetés is meg nem is. 

A vasárnap este közzétett exit poll még a Magdalena Andersson miniszterelnök vezette baloldali blokk minimális győzelmét mutatta, 49,8:49,2 százalékos arányban. Az elmúlt hónapokban azonban már világossá vált a hagyományosan a szociáldemokraták irányította északi ország jobbratolódása, miközben egyre hevesebbé vált a közbiztonság romlása, valamint a lőfegyverekkel vívott bandaháborúk miatti politikai vita.

The Prime Minister and Social Democratic party leader Magdalena Andersson delivers a speach  at the Social Democratic Party election watch at the Waterfront Conference Center in Stockholm late Sunday evening 11 September 2022.
Fotó: Jonas Ekströmer / AFP

Miután megszületett a 6578 szavazókörzet 95 százalékának az eredménye, hétfő reggelre kiderült, hogy a jobboldali tömb győzhetett. Csupán jó eséllyel, hiszen a számlálás várhatóan szerdáig is eltart. A jelenleg elérhető számok szerint a jobboldaliak 175 mandátumra számíthatnak a 349 fős törvényhozásban, a Riksdagban, ami azt jelenti, hogy az eredmény – bár valószínűleg a lényeg már nem változik – még mindig bármi lehet – jelentette a Reuters.

Svédországban a politika tömbösödött, a választáson négy bal- és négy jobboldali párt egy-egy szövetsége versengett egymással. A jobboldalon az elmúlt évtizedben fokozatosan erősödő bevándorlásellenes Svéd Demokraták érhettek el újabb áttörést, a mandátumaik számát 61-ről 73-ra emelve, és ezzel a második legnagyobb parlamenti párttá válhatnak.

 

 

Ha minden úgy marad, ahogy az előzetes eredmények mutatják, mégsem a parlamentbe először 2010-ben bejutott populista párt vezetője, Jimmie Åkesson lesz a miniszterelnök, hanem Ulf Kristersson, az ellenzék vezére, a korábban a legerősebb jobboldali erő, a Mérsékelt Párt vezetője, holott a Mérsékeltek három mandátumot veszítve leszorultak a második helyről.

Az eredmény jellemző az európai politikai színtéren zajló változásokra – értékelt a Bloomberg. Olaszországban még nagyobb földindulásra lehet számítani, ahol szintén a jobbszélről egyenesen az élre sorolt Giorgia Meloni Olaszország Fivérei pártja, és vezetésével egy jobboldali szövetség kétharmados többséget is szerezhet a törvényhozás mindkét házában a szeptember 25-ei választáson.