A szavazásról távozók véleményét tudakoló felmérések szerint a középbal pártjainak tömbje nyerte a vasárnap svédországi választásokat, ami azt jelentené, hogy Magdalena Andersson szociáldemokrata miniszterelnök maradhat hatalmon.

svédország választás
Fotó: Pontus Lundahl / TT News Agency via AFP

 

Azonban a különbség a versengő blokkok között szinte alig látható az SVT közszolgálati média végezte felmérésben: Anderssonék 49,8 százalékával szemben az ellenzéki középjobb pártok 49,2-et szereztek – jelentette a Reuters.

Ezek a kutatások azonban korábban nem bizonyultak pontosnak, sőt az eredmények – amelyeknek az összeszámlálása most kezdődött – jelentős eltéréseket mutattak.

SWEDEN GENERAL ELECTIONS
Fotó: Ali Lorestani  / TT News Agency via AFP

A középbal mellett szól, hogy a Tv4 vasárnap végzett közvélemény-kutatása ugyancsak az ő előnyüket mutatta.

Voltak, akik azért számítottak a hagyományosan szociáldemokrata irányítással kormányzott Svédországban jobbra tolódásra, mert miközben Európa nagy része a megélhetési válsággal és az emelkedő energiaárakkal küszködik, itt a lőfegyverekkel vívott bandaháborúk miatt a lövöldözések váltak a választási kampány központi témájává.

A 349 Riksdag-mandátumért nyolc párt versengett, négy bal-, négy jobboldali, és mindegyikük valamelyik blokkhoz tartozik. Az exit poll 176:173 arányú baloldali győzelmet vetített előre, és a jobboldali populista bevándorlásellenes Svéd Demokraták – akik 2010 óta rendületlenül növelik a támogatottságukat – a valaha volt legjobb eredményüket érhetik el, és a második legnagyobb párttá válhatnak, jelentette az AP.

Mindez azonban messze nem biztos. Ahogy a baloldali győzelem sem, a jobboldalon belül pedig előfordulhat, hogy a hagyományosan legerősebb Mérsékeltek – akiknek az eredményét a legutóbb alábecsülte az exit poll – mégis megelőzik a Demokratákat – írta a The Local svédországi kiadása.