A szeptember 25-ei olasz törvényhozási választások előtt közzétehető utolsó közvélemény-kutatásokat összesítette pénteken a Bloomberg hírügynökség, és arra jutottak, hogy földcsuszamlásszerű jobboldali győzelem születhet, amely után a Giorgia Meloni fémjelezte tömb a parlament mindkét házában kétharmados többséget szerezhet.

(From L) Leader of Italy's liberal-conservative party Forza Italia, Silvio Berlusconi, leader of Italy's conservative party Brothers of Italy, Giorgia Meloni and leader of Italy's far-right League party, Matteo Salvini acknowledge supporters at the end of a joint rally against the government on October 19, 2019 in Rome. - Italy's strongman Matteo Salvini holds a key rally in Rome on October 19 aimed at re-launching the Italian right and making a power-grab for the capital. Some eight special trains and 400 coaches transported supporters from across the country for the "Italian Pride" demonstration. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Mivel a szövetség legnagyobb támogatottságú ereje Meloni Olaszország Fivérei pártja, várhatóan a 45 éves politikus lesz az új olasz miniszterelnök, olyan hatalommal, amiről elődei nem is álmodhattak, hiszen a kétharmados többség még az alkotmány módosítására is lehetőséget biztosítana a általa vezette tömbnek.

A Bloomberg kalkulációi szerint a szövetség – amelyhez hozzátartozik Silvio Berlusconi Forza Italia pártja és Matteo Salvini Ligája is – 20 százalékponttal vezet az Enrico Letta Demokrata Pártja köré tömörülő középbal csoportosulás előtt. Lettáék támogatottsága a hírügynökség által számított felmérésátlag szerint az elmúlt két hétben 1,3 százalékponttal, 28,2 százalékra csökkent.

A Corriere della Sera közölte Ipsos-felmérés szerint Meloni és Salvini pártja akár Berlusconiék nélkül is többséget szerezhet. A hétfői Tecne-felmérés azt mutatta, hogy Meloni jobboldali tömbje 252–262 mandátumot szerezhet a 400 tagú alsóházban.

Péntektől a választásokig nem jelennek meg újabb közvélemény-kutatások – írta a hírügynökség.

Spekulatív alapok egyébként óriási mennyiségben adták el az olasz állampapírokat a választási kampány közben az elmúlt hetekben, miközben egyre nőni látszott Meloniék támogatottsága.