A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) hét végi bejelentése szerint a cél, hogy felfedezzék a Hold déli sarkát, és felépítsék a Nemzetközi Holdkutató Kutatóállomás (ILRS) alapstruktúráját. A program negyedik szakasza tíz évet ölelt fel, amelynek során három szondát lőnek fel: a Csang’o–6-ot, Csang’o–7-et és Csang’o–8-at. Közülük az első, a Csang’o–6 modul már gyakorlatilag elkészült, és a Hold túlsó felére tart majd, nyilatkozta az állami televíziónak Liu Csi-zsong, a Kínai Holdkutatási és Űrmérnöki Központ igazgatója. A Csang’o–7 egyelőre fejlesztés alatt áll – tette hozzá.

(EyesonSci) CHINA-BEIJING-TIANWEN-1 PROBE-MARS-LANDING (CN)
Fotó: Csin Li-vang  Hszinhua via AFP


A Global Times beszámolója szerint azért a déli sarkra tervezik a kutatóállomást, mert 

a Hold túlsó felén a hőmérséklet elérheti a mínusz 200 Celsius-fokot, míg a másik oldalon a 200 fokot, és egyik sem alkalmas hosszú távon emberi tevékenységre. 

Ráadásul a déli sarkon több mint 180 napig folyamatosan világos van, ami segíti a munkát. Vu Vej-zsen, az ILRS vezető tervezője korábban azt is elmondta a lapnak, hogy talán vizet is találhatnak a sark egyik mély gödrében, és ha ez így történik, az újabb pozitív faktor lesz az állomás működése szempontjából. 

XINHUA PHOTOS OF THE DAY
Fotó: Csin Li-vang  Hszinhua via AFP


A CNSA szerint a déli sark felfedezését a Csang’o–6 és a Csang’o–7 fejezi majd be, a Csang’o–8 pedig kulcsfontosságú technológiát szállít a felszíni tesztekhez, és előzetes kutatásokat végez majd a holdbázis építéséhez. „Küldetéseink célja, hogy megalapozzuk egy holdállomás építését. Tehát rengeteg technológiával kell foglalkozni, és eközben fel kell mérni a Holdon rendelkezésre álló erőforrásokat, vagyis nagy kihívások állnak előttünk. De úgy vélem, hogy a korábbi tapasztalatainknak köszönhetően és egy ilyen kiváló csapattal sikerrel járhatunk” – mondta a holdkutatási központ igazgatója. A jövőbeli állomás részeként holdjárók, leszállóegységek és holdugrók fognak összehangoltan működni, valamint holdi kommunikációs hálózat, például wifi is segíti majd a hosszú távú küldetést.


A kínaiak mellett az amerikaiak is terveznek visszatérni a Holdra, és a kezdeményezéshez már húsz ország csatlakozott.