BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előrenyomulnak az ukránok a keleti fronton, sorra foglalják vissza a városokat

Volodimir Zelenszkij katonai sikerekről, több település visszafoglalásáról beszélt. Az elnök elmondta azt is, hogy a jövő évi ukrán költségvetés is a háborús kiadásokra fókuszál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda éjjel kedvező híreket közölt. Bejelentette, hogy az ukrán erőknek több települést is sikerült visszafoglalniuk Oroszországtól a keleti frontvonalon – számolt be róla a BBC.

A Ukrainian tank rolls down a road at a position along the front line in the Donetsk region on August 15, 2022, amid Russia's invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Már napok óta keringenek a hírek egy lehetséges ukrán áttörésről Harkiv közelében, de az ukrán illetékesek egyelőre nem mondtak semmi konkrétumot. Az elnök is titokzatos volt, nem nevezte meg, hogy melyik településeket foglalták vissza, mert szerinte ennek még nem jött el az ideje.

Amerikai források szerint Ukrajna lassú, de jelentős előrelépést tett az orosz haderőkkel szemben.

Úgy gondolom, hogy minden állampolgár büszke lehet a katonáinkra

– nyilatkozta videóüzenetében az elnök.

A titkolózás tudatos stratégia része, Ukrajna az elmúlt hetekben megszigorította műveleti biztonságát, és szándékosan kevés részletet osztott meg a hadműveletekkel, legfőképpen a keleti és déli ellentámadásokkal kapcsolatban.

Jelentések szerint az ukrán erők néhány tucat kilométerre lehetnek Izium városától, amely fontos láncszem Oroszország katonai ellátási láncában.

Az ukrán vezérkar szerdán éjszaka arról is beszámolt, hogy visszavertek minden orosz támadást Harkiv és Donyeck térségében – ugyanakkor a felek továbbra is tüzérségi és légicsapásokat váltanak egymással, amelyek számos helyen súlyos károkat okoznak.

Volodimir Zelenszkij elmondta azt is, hogy Ukrajna jövő évi költségvetése is egy háborúban álló ország költségvetése lesz,

ezermilliárd hrivnyát (tízezermilliárd forint) költenek majd a védelemre.

Az elnök ígéretet tett arra is, hogy a kulcsfontosságú szociális ellátásokat, például a nyugdíjakat is fenntartják, de a lehető legnagyobb mértékben csökkentik a nem kritikus kiadásokat. Ukrajna első embere szerint minden, ami nem segíti a védelmet, nem segíti az ország gazdasági fejlődését, és nem segíti a nép szociális és kulturális ellátását, háttérbe szorítható.

A The Telegraph értesülései szerint az ukrán csapatok egy meglepetésszerű támadással hatoltak át az orosz frontvonalakon Harkiv közelében.

A lap forrásai szerint Verbivka és Volokhiv Jar településeket sikerült visszafoglalni,

Balaklija városát pedig bekerítette az ukrán haderő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.