Közélet

Újabb szivárgást találtak a svédek, négy helyen ereszt az Északi Áramlat

A svéd hatóságok szerda este fedezték fel az újabb szivárgást, ezzel négyre nőtt az Északi Áramlatot ért sérülések száma.

Újabb, immár a negyedik helyen ömlik a gáz a tengeren az Északi Áramlat vezetékből – közölte a svéd parti őrség szóvivője a Svenska Dagbladet című napilappal szerdán késő este. „A négy szivárgásból kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében található” – mondta Jenny Larsson. A másik kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. 

Gothenburg,,,Sweden,-,November,12,2012:,Coast,Guard,Kbv Gothenburg , Sweden - November 12 2012: Coast Guard KBV 002 Triton (IMO 9380453) in Gothenburg harbor. Gothenburg , Sweden - November 12 2012: Coast Guard KBV 002 Triton (IMO 9380453) in Gothenburg harbor. svéd parti őrség,
Fotó: Shutterstock

Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezetéket (Északi Áramlat 1 és  2) sem használták, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely a Balti-tengerbe ömlik. A most felfedezett sérült rész az Északi Áramlat 2 vezetéken található, az Északi Áramlat 1-en lévő jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében – magyarázta a svéd parti őrség.

Az incidenssel sok ország nyíltan Oroszországot gyanúsítja, igaz, vannak olyan vélemények Lengyelországban is, akik az amerikaiakra mutogatnak. Bár a két csővezeték egy ideje már nem szállított gázt, a megsemmisítésükkel remény sem maradt arra, hogy újra érkezhessen orosz gáz Európába északról. Az érintett államok az ügyben vizsgálatot indítottak, amelyben Moszkva is szeretne ebben részt venni. 

Egyelőre nem tudni, ki állhat a támadás mögött. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy mivel 

a merényletek a területén történtek, ezért a katonai logika szerint hasonló, anyagi károkozással kellene visszavágnia a nyugati szövetségnek is, ha bebizonyosodna, hogy Moszkva áll emögött. 

Ám sietett hozzátenni, hogy Nyugatról senki sem akarja megtámadni Oroszországot.

„Azt feltételezem, hogy időbe telik, mire kiderül, kik követhették el a robbantásokat, hiszen víz alatti vizsgálatokat szükséges végezni. Meg kell nézni, milyen sérüléseket szenvedtek el a vezetékek, és talán azt is meg lehet állapítani, hogy milyen típusú robbanóanyagot használtak. De a vizsgálatok megkezdéséhez előbb meg kell várni, hogy csökkenjen a vezetékekben a gáz nyomása, mert most még robbanásveszélyes a környék, minden hajónak el kell kerülnie. Nagyon sok metán van ott, és ha az begyullad, az hatalmasat robban” – mondta. 

 

támadás orosz-ukrán háború Északi Áramlat merénylet
Kapcsolódó cikkek